Kultúra 2015. szeptember 13. 10:20 Forrás: Petőfi Népe

Emberi sorstragédiák a filmvásznon

Kunszentmiklóson forgatták az ötvenes évek kitelepítéseiről, a munkatáborokba hurcoltakról szóló Csonka délibáb című magyar játékfilmet. A helyi alkotóknak be is mutatták.


A zártkörű vetítés a film készítőinek és alkotóinak szólt, köztük azon szentmiklósi lakosoknak, akik szereplőként, statisztaként vették ki részüket a forgatásból. A sportcsarnokban megteltek a széksorok, több mint kétszázan nézték végig – pisszenés nélkül – a Csonka délibábot.

Az ötvenes évek kommunista diktatúrájának egyik legsötétebb fejezete, a hortobágyi munkatáborok elevenedtek meg a filmvásznon. 1950-ben több ezer embert deportáltak mindenféle bírósági eljárás nélkül az ország másik részébe, zömében a nyugati és a déli határszéleken lakó családokat. Az alföldi tanyavilágban lévő táborokról sem akkor, sem később nem lehetett nyíltan beszélni. A filmet tavaly nyáron kezdték el forgatni a kunszentmiklósi Hingyi tanyán. Mi adta a film ötletét? – kérdezte a vetítést követően elsőként Bozsogi János rendezőt Tóth Péter helyi pedagógus, a stáb kunszentmiklósi önkéntes segítője.

– Lukács József színművész azonos című dokumentumregénye alapján készült a forgatókönyv. A színész gyerekkora egy részét (1950-53) egy hortobágyi kényszermunkatáborban töltötte családjával. Erről írt könyve 2010-ben jelent meg. A film egy jelenetében találkozhatunk is vele. Nem nagyon készülnek erről az időszakról filmek. Mi megpróbáltunk egy nagyon személyes és igaz filmet készíteni. Elsősorban egy 13 éves gyermek szemléletén, érzelmein, az őt ért hatásokon keresztül mutatva meg egy vészkorszakot, ami a embertömegek mérhetetlen szenvedését, kiszolgáltatottságát okozta.

Miért éppen Kunszentmiklóson forgattak? – kapta a kérdést Mercel Attila segédrendező.

– Sokáig keresgettük a forgatási helyszínt. Kunszentmiklóssal szerencsénk volt, mert különböző forgatási helyszíneket találtunk közel egymáshoz, illetve egy legelőn találtunk olyan hodályokat, amelyek gyakorlatilag megegyeznek az egykori hortobágyi munkatáborok „barakkjaival”. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, kivéve a telet. Addig vártuk, hogy nagy nehezen volt egy havas téli napunk, amikor őrült tempóban forgattunk, majd, amikor elkészültünk, másnap megjött az igazi nagy havazás. Ezúton is köszönöm a pajtásoknak és a táborlakóknak az akkori közreműködést.

– Először keresgéltünk a Hortobágyon is, de messze is van, a színészegyeztetés sem volt egyszerű, és mindenképpen közelebb kellett jönnünk a fővároshoz – fűzte hozzá Bozsogi János rendező. – Én 1980-81-ben Kunszentmiklós környékén forgattam a Mérkőzés c. filmet Kósa Ferenccel. Emlékeztem, hogy itt vannak olyan területek, amiket mi keresünk. Amikor betévedtünk a Hingyi tanyára, rá kellett jönnünk, hogy az egész úgy ahogy van, megfelel a forgatás helyszínének. Mike László operatőr a filmforgatás technikai részleteit ecsetelte:

– A Pápa Televíziónál egy városi televízió felszereltségével bírunk, alapvetően nem játékfilmforgatásra vagyunk berendezkedve. Mégis, a Csonka délibáb most már a negyedik általunk készített játékfilm, és vannak még forgatókönyvek az asztalfiókban. Azt gondolom, a szűk költségvetés ellenére minden olyat ki tudtunk aknázni a film számára, amire szükség volt. Ha az itt lévő szereplők szíve-lelke benne van ebben a filmben, remélem, a miénk is kiérződik belőle.

– A Csonka délibáb az eddigi legnagyobb horderejű vállalkozásunk, ekkora költségvetésű filmet korábban még nem készítettünk. A 70 perces mozgókép elkészítésének költségei meghaladták a bruttó 120 millió forintot, melyhez nagymértékben hozzájárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pályázatán elnyert 80 millió forintos támogatás - mondta el Varga András a Pápa TV vezetője.

A film jelenlévő alkotói köszönetet mondtak azoknak, akik segítették a film forgatását. Ezen belül a városnak, az akkori polgármesternek, Bődi Szabolcsnak, és minden helyi szereplőnek. A film elsődleges bemutatóját a Duna Televízió vállalta, az alkotók remélik, hogy egy közeli időpontban műsorra is tűzik a Csonka délibábot. Budapesten, az Uránia Moziban díszbemutatója is lesz a filmnek, majd pedig elindítják a hazai filmszemlén, majd külföldi televíziós filmes fesztiválokon is. A Csonka délibáb a Pápa Városi Televízió, A Forrás Film és a Soproni Petőfi Színház együttműködése révén készült el.


Fotó: jobbról balra: Bozsogi János rendező, Mercel Attila segédrendező, Tóth Péter moderátor, Mike László operatőr

Video: 2014 nyarán forgatták a Csonka délibáb című filmet. A Pápa Városi Televízió és a Forrás Film közös produkciójában készült alkotás helyszíne Kunszentmiklóson és környékén volt, több, mint száz helyi lakos részvételével. A filmforgatás nehéz, mulatságos, felejthetetlen pillanatait örökíti meg ez a kisfilm.



 

Kövessen minket a Facebookon is!