Program 2015. szeptember 16. 08:25

Kulturális Örökség Napja

Kulturális Örökség Napja
Szeptember 19-én és 20-án olyan intézmények nyitják meg Önök előtt a kapuikat, melyek a nyilvánosság elől egész évben rejtve vannak, olyan raktárak mélyére kukkanthatnak be, ahova földi halandók egyébként be nem tehetik a lábukat, s olyan kulisszatitkokat ismerhetnek meg, amelyeket az év többi napján mélységes titoktartás övezi... Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódik a Kecskemét, Lakitelek és Tiszaalpár is az alábbi programokkal:




Kecskeméti Katona József Múzeum (Kecskemét, Bethlen körút 1., Telefon: 76/480-776; e-mail: [email protected], Honlap: http://muzeum.kecskemet.hu)


A II. világháború évfordulója

"Örökségtúra két keréken. Hadszínterek és hadisírok testközelből (1945-2015)" Túravezető: Hajagos Csaba, történész-muzeológus és a MH Hadkiegészítő Parancsnokságának szakértői.

7.30-kor indulás a Kecskeméti Katona József Múzeum központi épülete elől Útvonal: ​Szentkirály-Tiszakécske-Tiszaugi-híd-Lakitelek-Nyárlőrinc. Érkezés: előreláthatólag 18 óra körül.


Cifrapalota - (Kecskemét, Rákóczi út 1., Telefon: 76-480 776., e-mail: [email protected])


Földbe zárt kincseink I.

10.00-tól - „NAGYURAK” és RÉGÉSZEK - Dr. Wicker Erika tárlatvezetése és előadása.

10.00 – 16.00 között Kézműves programok Merinu Éva és Bencsik Orsolya közreműködésével.

11.00-tól Kalandozás és épülettörténeti bejárás Ifj. Gyergyádesz László vezetésével.


Földbe zárt kincseink, II.

14.00-tól - V. Székely György régész: Kincsek föld alatt, föld felett. 18-19. században előkerült leletek sorsa a Duna-Tisza közén.

15.00-tól Klebelsberg 140 - Székelyné Kőrösi Ilona történész-főmuzeológus: Jelképek és műtárgyak. I. Zászlók Kecskemét múltjából. Jelképek és műtárgyak II. Kecskemét ajándéka a kultuszminiszternek. (A Klebelsberg díszalbum bemutatása)


Földbe zárt kincseink, III.

16.00-tól Somogyvári Ágnes régész, osztályvezető: A régészet hőskora Kecskeméten. Kada Elek gyűjteményszervező munkássága.

 

SZÓRAKATÉNUSZ JÁTÉKMÚZEUM ÉS MŰHELY (6000 Kecskemét, Gáspár András u. 11. Telefon: 76-481 469, honlap: www.szorakatenusz.hu, facebook: www. facebook.com/szorakatenusz)

10.00-17.00 óráig Az I. világháború emlékezete

10.00 – 10.30 Kalmár Ágnes művészettörténész: Műtárgyak közelről; játékok és mesekönyvek az I. világháború éveiből. Játék-fejezetek Kaffka Margit „Kis emberek barátocskáim” 1917 decemberében megjelent művéből a Játékmúzeum időszaki kiállításán.

10.30 – 12.00 Belvaracz Ibolya és Burka Beáta múzeumpedagógusok Játékok és játékkészítés a „Kis emberek barátocskáim” könyv lapjairól - műhelymunka

14.00-14.45 Székelyné Kőrösi Ilona történész: Fénnyel írt történetek; gyermekfotók, portrék, csoportképek és játékok

 

LAKITELEK (Archeológiai és Művészettörténeti Központ, Szikra tanya 28., e-mail: [email protected])

Az egykori felsőalpári pusztatemplom féltárása és annak érdekességei, részletei.


10:00 A nap szakmai programjait és a leletekből készült kiállítást Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató a felsőalpári romtemplom feltárás kapcsán

10:15 A templomrom régészeti feltárásának bemutatása a helyszínen, társszakmák felsorolása mely a nap tudományos keretét nyitja. előadó: Wilhelm Gábor régész

10:45: Restaurálás, konzerválás. előadó: Mala Enikő restaurátor

11:15 Régészeti örökségvédelem, előadás az étterem pincéjében előadó: Dr. Sárosi Edit régészeti felügyelő (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Járási Építésügy és Örökségvédelmi Osztály)

12:45 Drónok a régészet szolgálatában - légifotózás a felsőalpári régészeti feltárásnál előadó: Pázmándi Gergely geodéta

13:15 Térinformatika a felsőalpári feltárásnál előadó: Pánya István térinformatikus

14:00 Kincskeresés eszközei, szerszámok, fémkereső stb. előadó: Wilhelm Gábor régész és Greman István műszeres kutató

15:00 Alternatív külső program: LAK falu területi bejárása, avagy régészeti terepgyakorlat kezdőknek is. Vezeti: Dr. Sárosi Edit régészeti felügyelő

17: 00 Romtúra II., Wilhelm Gáborral


 

Szeptember 20., vasárnap


CIFRAPALOTA - Ingyenes nyitva tartás!

10. 00 órától Kalandozás és épülettörténeti bejárás Ifj. Gyergyádesz László vezetésével.

 

TISZAALPÁR

10.00-tól Somogyvári Ágnes : Rómer Flóris és Kada Elek nyomában Tiszaalpáron - Vezetés a bronzkori földvárban.

1878-ban közölte Rómer Flóris a tiszaalpári bronzkori földvárról készült rajzát. Feljegyzései alapján valószínű, hogy a korábbi években személyesen is járhatott a helyszínen. A Rómer után következő nemzedékhez tartozó Kada Elek számára is fontos volt az alpári földvár. Végzett ásatásokat a földvárban és annak tágabb környezetében is. Kettejük alakját idézi meg a vasárnap délelőtti séta, amelyet V. Székely György régész egészít ki az Árpád-kori földvár bemutatásával.
 

A szabad- vagy kültéri programokat csak tartós, esőmentes időben rendezik meg. További információk a szervező intézményeknél, a központi és a kecskeméti rendezvények facebook oldalain, illetve az oroksegnapok.hu weboldalon.






 

Kövessen minket a Facebookon is!