Helyi hírek 2015. szeptember 15. 18:35 Forrás: MTI

Válsághelyzet Bács- és Csongrád megyében

Válsághelyzet Bács- és Csongrád megyében
Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyében - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden. A rendelkezés kedden 13 órakor lépett hatályba.

Mint ismeretes, a rendőrség kedden lezárta a szerb-magyar határt, Röszke kiürült. Néhányan azonban így is átmásztak a gyorstelepítésű drótakadályon és a kerítésen is, rájuk már az új, szigorú jogbaszabályok vonatkoznak.
 

Tömeges bevándorlást okozta válsághelyzet

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát Magyarországon a menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény módosítása vezette be. A módosítást – a polgári perrendtartásról, a környezet védelmének általános szabályairól, az épített környezet alakításáról és védelméről, az államhatárról, a termőföld védelméről, a büntetőeljárásról, a büntető törvénykönyvről, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról, valamint a büntetések, intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvények módosításával együtt – 2015. szeptember 4-én szavazta meg az országgyűlés, a kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter által előterjesztett javaslat alapján.
 

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnek minősül:

- ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy

- két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja,

- ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma

– a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva

– egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy

- két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy

- egy hét átlagában a napi kétezer főt meghaladja

- ezeken kívül pedig bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.
 

Tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetben a kormány rendeletben szabályozhatja a területfelhasználás és beépítés feltételeit – vagyis bárhol menekülttábort létesíthet, ahol válsághelyzet van. De ennél nagyobb hatású következményei is vannak a válsághelyzetnek, például ez alapján nem alkalmazhatók a kiskorúakat védő speciális eljárási szabályok a büntetőeljárásokban, vagyis azokkal a határsértőkkel szemben, akik átmásznak a kerítésen és a kedd 0 órától hatályos jogszabályok szerint 3-5 év börtönnel is sújthatók, akkor is a felnőttekre vonatkozó szabályok szerint járhatnak el, ha még nem töltötték be a 18. életévüket - írta a 444.hu.





 

Kövessen minket a Facebookon is!