Helyi hírek 2015. szeptember 17. 17:45

A kisebb parcellákon gazdálkodók előnyt élveznek a támogatásban

Képgaléria
A kisebb parcellákon gazdálkodók előnyt élveznek a támogatásban
A közelmúltban került sor Magyarország vidékfejlesztési programjának elfogadására. Az ehhez kapcsolódó pályázati lehetőségekről és feltételekről tartott tájékoztató előadást Kiskunfélegyházán a falugazdászoknak, agrárkamarai szakembereknek és szakértőknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A programhoz kapcsolódó pályázati kiírás hamarosan megjelenik. Ennek sarkpontjai lesznek az agrár környezetgazdálkodás, illetve az ökológiai termelés támogatása.

A szakemberek és gazdák felkészítése azért fontos, mert jelentősen változik az eddigi támogatási rendszer, mondta el a tanácskozás során Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese. 

Ahhoz, hogy a termelők megkapják a területalapú támogatást, bizonyos feltételeket be kell tartani. Aki a minimumfeltételeknél is többet vállal, illetve teljesít, azt kompenzálja az uniós támogatás. A támogatási rendszert úgy dolgozták ki, hogy a kisebb területen gazdálkodókat preferálják plusz pontokkal, ezáltal könnyebben juthatnak támogatásokhoz.

A pályázatokkal kapcsolatos információk elérhetők az interneten, az agrárkamara honlapján, de érdemes minden érdeklődőnek felkeresni falugazdászát, vagy valamely szakértőt. Őket ugyanis a tájékoztató előadások mellett kézikönyvek és egyéb kiadványok is segítik a pontos tájékozódásban, tájékoztatásban.

s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!