Helyi hírek 2015. szeptember 21. 15:30

Egyre környezettudatosabban gyűjtjük a szemetet

Képgaléria
Egyre környezettudatosabban gyűjtjük a szemetet
Tavaly novemberben jelentek meg Kiskunfélegyházán a sárga fedelű kukák, amelyek a szelektív hulladékgyűjtést hivatottak szolgálni. A kétkukás gyűjtési rendszert egyre többen veszik igénybe, ami azt jelzi, hogy terjed a környezettudatos hulladékgyűjtés. Sokakban azonban felmerült a kérdés, hogyha ugyanabba a gyűjtőedénybe kerül a műanyag, a papír, az üveg és a fém, hogyan lehet azt szétválogatni, hasznosítani. Ezt Puskás Jenő a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. ügyvezetője és Szatmári Andrea a VSZKSZ vezetője mutatta be a felgyői telepen a sajtó képviselőinek.

A felgyői hulladékkezelő telepen az elmúlt évek fejlesztésének köszönhetően a beérkező szemét 95 százalékát kezelik, hasznosítják. A nemrégiben átadott új csarnokban a mechanikai biológiai hulladékkezelő központot alakították ki. Az itt kialakított technológia lehetővé teszi, hogy a vegyesen gyűjtött hulladékot, valamint a válogatóműből kikerülő maradékot környezetkímélő módon dolgozzák fel. Ezzel olcsóbbá teszik a működést, csökkentik a környezeti veszélyeket és meghosszabbítják a telep befogadóképességét is.

A hulladékszigetekről és a sárga fedelű kukákból bekerülő papírt, üveget, fémet és műanyagot egy másik csarnokban dolgozzák fel. Itt egy gépsoron 8-10 felé válogatják a tovább hasznosítható anyagokat.

Puskás Jenő elmondta, hogy amióta bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, jelentősen megnövekedett a munkájuk, ma már két műszakban végzik a válogatást. Az újrahasznosítható anyagoknak pedig megvan a piaca, az egyik legnagyobb felvásárló a dunaújvárosi papírgyár. Munkájuknak köszönhetően tehát a legtöbb hulladék környezetkímélő módon újra hasznosul –tette hozzá az ügyvezető igazgató.
 

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!