Helyi hírek 2015. szeptember 18. 10:20 Forrás: Petőfi Népe

Bombákat kapnak a Gripenek

Bombákat kapnak a Gripenek
A Magyar Nemzet információi szerint a a napokban érkezik Magyarországra az a bombaszállítmány, amellyel felfegyverzik a honvédség Gripen harci gépeit.


A néhány tucatnyi, amerikai gyártmányú GBU–12-es lézerirányítású bombát azért szerezte be a honvédelmi tárca, hogy a kecskeméti alakulat részt vállalhasson a visegrádi négyek európai uniós harccsoportjában (V4 EUBG), amelynek így a közvetlen légi támogatási komponense lesz.

A V4 EUBG harccsoport 2016. január elsejétől fél éven keresztül áll készültségben, hogy bevethető lehessen egy válsághelyzetben. A Magyar Nemzet cikke szerint az utóbbi időben latolgatások láttak napvilágot arról, hogy esetleg a líbiai helyzet kezelése, az embercsempészek elleni fellépés részeként kerülhetne sor erre az eddig példátlan lépésre.

A Gripenek 2006-os Magyarországra érkezése óta még soha nem dobtak bombát gyakorlásképpen, ilyenre első alkalommal most ősszel lehet példa, amikor a V4 EUBG Közös kihívás fedőnév alatt összekovácsoló hadgyakorlatot tart Lengyelországban.

A bombavetés helyszíne vagy Lengyelország, vagy egy szlovákiai lőtér lehet, a hazai, a hajmáskéri – ismeretlen okból – erre állítólag nem alkalmas.



Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!