Gazdaság 2015. szeptember 19. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Üres tányérokat hagyott a nyár

Üres tányérokat hagyott a nyár
Keveslik a szemet a Bács-Kiskun megyei napraforgó termesztők. Országos átlagban idén a Duna–Tisza közén adta a legkevesebb termést az olajos növény.

A nyár elején hektáronként 2,2–3 tonna között becsülték a megyében a várható napraforgó hozamokat. A júliusi és az augusztusi hőség, a hosszan tartó szárazság azonban, a kukoricához hasonlóan, országszerte megviselte az olajos növényt is. A gyengébb termőerejű, gyorsan kiszáradó homokos területeken a napraforgófejek valósággal megégtek a kánikulában. Különösen a korán vetett, és mindvégig vízhiánytól szenvedő növényállomány termése maradt el szembetűnően a sok éves átlagtól.

Az ilyen területeken már hozzá is láttak a szemek betakarításához, már ahol találnak szemet. Helyenként üres tányérokat himbál a szél. A jó vízháztartású, jó táperőben lévő talajokon, ahol ráadásul csapadékból is több jutott, a hektáronkénti termésátlag eléri a 2,5 tonnát. De ilyen eredményekről idén kevés gazda számolhat be.

Országos összehasonlításban a legalacsonyabb termésátlagot, hektáronként 1,8 tonna körül, Bács-Kiskun és Nógrád megyéből jelentették a gazdálkodók. Legutóbb 2012-ben adott hasonlóan keveset a napraforgó Homokhátságon.

– Nálunk idén 2 tonna körüli a hektáronkénti szemtermés, a helyi termesztési körülményeket figyelembe véve, közepesnek mondható. Tonnánként 109 ezer forintért kötötte le a kereskedelem. Az árbevétel és a termelési költség összehasonlításával elmondhatjuk, hogy nem fizettünk rá, de a nyereség nem sok rajta – mondta Karádi Tamás gazdálkodó Kecskemét-Borbáson.

Hasonló a napraforgó termés Pest megye déli részén is. A nagykőrösi gazdakörből szerzett információk szerint a 2,5 tonnás termésátlag kivételesnek számít, inkább a 2 tonna körüli és az alatti termés a jellemző. A laza, gyenge homokföldeken helyenként az 1 tonnás terméssel kénytelenek beérni a termesztők.

A Borbási gazdaságban számolt felvásárlási ár már a múlté, azt az értéket augusztus közepén jegyezték a Budapesti Értéktőzsdén. Azóta 101–105 ezer forint körül áll a piacon a napraforgó tonnája. E növény termesztési költsége nagy szórással 130–180 ezer forint körül mozog hektáronként. E szerint az átlagosan legalább 2 tonna szemet betakarító gazdaságok némi nyereséget elérhetnek ezen az árszinten. A termesztők azonban derűlátóbbak, tapasztalatból tudják, hogy aratáskor mindig nyomottak az árak, a napraforgó kereslete is rendszerint emelkedik a későbbi hónapokban.




 

Kövessen minket a Facebookon is!