Kultúra 2015. szeptember 23. 08:25 Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum

Örökségtúra, két keréken

Képgaléria
Örökségtúra, két keréken
Kerékpáros emléktúrára hívta az érdeklődőket szeptember 19-én, szombaton a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Kerékpáros Klub Kecskeméti Területi Szervezete és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság Kecskeméti Irodája a Kulturális Örökség Napjai 2015 programjainak keretében.

A túra témáját és célját a 2015. évi Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat ajánlásában is szerepelő, a II. világháború befejezésének 70. évfordulójáról történő megemlékezés adta, így nem volt meglepő, hogy szombaton reggel 30 fős társaság indult neki a Szentkirály-Tiszakécske (Újkécske, Ókécske) - Tiszaugi híd - Szentkirály - Kecskemét mintegy 90 km hosszú útvonalának.

A rendezvény célja az volt, hogy a részt vevők – kimozdulva Kecskemét városából – testközelből vehessék szemügyre a II. világháború Tiszakécske környéki hadszíntereit, megismerjék azokat a hadisírokat és emlékműveket, amelyek az 1944 októberében Ó- és Újkécskénél elesett a hős honvédeknek állítanak emléket. Az egri 20. gyaloghadosztály és a nyíregyházi huszárok Ó- és Újkécskénél – nagy erőket mozgósítva – igyekezték megállítani a Vörös Hadsereg csapatait, hogy azok akadály nélkül szállhassák meg Kecskemét városát.

A rendezvény szakmai koordinációját Hajagos Csaba történész-muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa végezte, aki az adott helyszíneken beszámolt a 70. évvel ezelőtt történt eseményekről. A Kecskeméti Katona József Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében folyó kutatások keretében a vidéki események már feltárt történeti vonatkozásairól is beszámolt, amelynek egyik kiemelkedő pontja a Tiszaugi hídnál 1944 októberétől 1945 áprilisáig elrendelt "malenkij robot" volt, amikor is a lakiteleki orosz parancsnokság napi szinten 450-500 férfit kötelezett kényszermunkára a felrobbantott Tiszaugi híd szerkezetének vízből történő kiemelésére. A 6 hónapon keresztül zajló munkálatokba sokan elpusztultak. 

A rendezvényen többek között részt vett Durgó Tamás százados, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság Kecskeméti Irodájának vezetője is, aki a hadisír gondozási feladatokba nyújtott betekintést, egyúttal kiemelte az ifjúság szerepvállalásának növelésére kifejtett tevékenységet és a szükséges munkálatok irányvonalait.

A kécskei események pontos megismerésében nagy segítséget nyújtott Pauk Sándor helytörténész előadása és tábori kiállítása, amelyet nagy érdeklődéssel követtek a Hársch Ferenc túravezetővel "együtt kerekezők." Közvetlenül a megemlékezés után az Ókécskei Közösségi Házban megrendezett Szabolcska Mihály és Móra Ferenc kiállítást tekintette meg a csoport, majd a Tiszaugi híd felé folytatták útjukat, ahol megemlékeztek az ott 70 évvel ezelőtt elhunyt polgári áldozatokról.

A szervezők jövőre egy hasonló kerékpáros túrát tartanak, amelynek létjogosultságát az 1956. évi események 60. évfordulója adhatja.




 

Kövessen minket a Facebookon is!