Helyi hírek 2015. szeptember 25. 09:30

Szakértőnktől – Házastársi vagyonközösség a gyakorlatban III. rész

Szakértőnktől – Házastársi vagyonközösség a gyakorlatban III. rész
A törvény a házassági vagyonjogi szerződésnek két formáját szabályozza. Az előző számban a közszerzeményi rendszer került bemutatásra, a mostani részben pedig a vagyonelkülönítési rendszert ismertetjük röviden. A házastársak a vagyonelkülönítési rendszerben a házastársi vagyonközösséget lényegében kizárják. Ez azt jelenti, hogy a házastársak egyikének vagyonszerzése sem hat ki a másik vagyonára, azaz jogi értelemben nem keletkezik igényük egymással szemben.

A házastársak a vagyonukat önállóan használják és kezelik, és egymás tartozásáért a házassági vagyonjog szabályai alapján nem felelnek. A vagyonelkülönítés családvédelmi korlátozása ugyanakkor, hogy a közös életvitellel szorosan összefüggő költségeket, így a közös háztartás költségeit, a közös gyermek megélhetéséhez, továbbá felneveléséhez szükséges kiadásokat a házastársaknak közösen kell viselniük.

Ami a házassági vagyonjogi szerződések létrejöttét illeti, kötelező szabály, hogy azokat csak személyesen lehet megkötni, az érvényességükhöz pedig szükséges azok közjegyzői vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalása. A vagyonjogi szerződés továbbá harmadik személyekkel (pl. hitelezőkkel) szemben csak akkor lesz hatályos, ha a szerződést a Magyar Közjegyzői Kamara által vezetett országos nyilvántartásba bevezették, vagy konkrét esetben a házasfelek bizonyítják, hogy a velük szerződött harmadik személy a házassági szerződésről, valamint annak tartalmáról tudott.

Összegezve elmondható, hogy az új Ptk. a korábbiakhoz képest jóval több és hasznosabb fogódzókat ad azok számára, akik el kívánnak térni a törvényes vagyonjogi rendszertől. Ezzel együtt a törvény azt is megengedi, hogy a felvázolt szerződéses rendszerek elemeit a felek szabadon variálják, bizonyos vagyontárgyakra a közszerzeményi, egyéb tárgyakra pedig a vagyonelkülönítés szabályait alkalmazva.
 

Dr. Csonka Péter közjegyzőhelyettes



 

Kövessen minket a Facebookon is!