Helyi hírek 2015. szeptember 25. 11:40 Forrás: keol.hu

Megnyitotta kapuit a Mercedes-Benz gyár óvodája és bölcsődéje

Képgaléria
Megnyitotta kapuit a Mercedes-Benz gyár óvodája és bölcsődéje
Átadták a kecskeméti Mercedes-Benz gyár dolgozóinak gyermekei számára létesített „Csillag" Bölcsőde és Óvodát, amely a Széchenyi 2020 Program keretében valósult meg csaknem 250 millió forintos támogatással és a vállalat azonos mértékű saját beruházásából. A megnyitó ünnepségen köszöntő beszédet mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint Thomas Geier gyárigazgató.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Magyarország egyik legnagyobb - és a Randstad 2015-ös felmérése szerint legvonzóbb - munkáltatójaként kitüntetett figyelmet fordít több mint 4.000 dolgozójának munkakörülményeire, különös tekintettel a családosokra. A gyár területén létesített intézmény a magyar munkatársaknak nyújt segítséget gyermekeik nappali elhelyezésében. A beruházásnak köszönhetően a vállalat további munkahelyeket is teremt a gyermekek felügyeletét ellátó nevelők alkalmazásával. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. munkavállalói számára igénybe vehető szociális intézményrendszer fejlesztésén túl ezzel a kezdeményezéssel a Mercedes-Benz immár a gyermekkortól a diplomáig ívelő támogatást nyújt a fiatal generációk számára, hozzájárulva Kecskemét, a régió és ezzel együtt a gyár prosperáló jövőjéhez.

A „Csillag" Bölcsőde és Óvoda fenntartója a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., és 28 gyermek bölcsődei és 40 további gyermek óvodai ellátását teszi lehetővé. A bölcsőde-óvoda komplexum a gyár 440 hektáros kecskeméti telephelyének határvonalán belül, közel 4000 négyzetméter saját tulajdonú területen épült fel csaknem 250 millió forint európai uniós támogatás, és a vállalat azonos mértékű saját finanszírozása segítségével.

Az intézmény ünnepélyes megnyitóján Thomas Geier gyárigazgató a helyszínen elmondta: „A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. felelős vállalatként szeretne aktív szerepet vállalni a régió életében, hogy Kecskemét - a város jelenlegi és jövőbeni lakosainak és a fiatal generációk érdekében egyaránt - megerősítse központi szerepét az autóiparban, és élhető, vonzó lakóhely legyen a jövőben is. Ehhez járul hozzá a gyár saját óvodája és bölcsődéje, amely lehetővé teszi, hogy a gyárban dolgozó szülők több időt tölthessenek gyermekeikkel, akik pedig minden tekintetben korszerű és ideális környezetben tölthetik a mindennapjaikat, közel a szüleikhez."

Megfogalmazása szerint "bezárult egy kör", hiszen a születéstől kezdve az óvodás- és iskoláskoron keresztül a duális képzést megvalósító főiskolai képzésig, majd a gyárban történő munkavállalásig teljes életpályát biztosít a Mercedes-Benz Kecskeméten. Közölte, hogy ettől az évtől a Mercedes-Benz általános iskolája kitárta a kapuit a magyar gyermekek előtt is.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere emlékeztetett a Mercedes-Benz jelmondatára - Legjobbat vagy semmit! -, hozzátéve, hogy a közös óvoda- és bölcsődeépítéssel a legjobbat mutatja meg a beruházás a kormány, a gyár és Kecskemét összefogásával. Kiemelte, hogy a városban százezer lakosra vonatkoztatva a gazdasági válság idején is a legtöbb gyerek született. Kecskemét 31 óvodájában több mint 3600 gyermek kezdte meg szeptember 1-jén a nevelési évet - fűzte hozzá.

A polgármester asszony utalt Thomas Geier szavaira, hozzátéve, hogy a kör teljes lesz, de a minőségi javítás nem fejeződik be, mert a most kezdő főiskolások már egyetemi diplomával fejezhetik be tanulmányaikat.

Szemereyné Pataki Klaudia az eseményen elmondott köszöntő beszédében örömét fejezte ki, amiért a Mercedes-Benz nem csak a város gazdasági, hanem társadalmi fejlődéséhez is aktívan hozzájárul. „Kecskemét valódi szövetségest talált a Mercedes-Benzben, és ez a társadalmi felelősségvállalás és az ifjúság érdekében megtett lépések területére is igaz. Közösen újítottuk meg a szakképzési és felsőoktatási rendszert, együtt indítottuk el az infrastrukturális fejlesztéseket és a bérlakás-fejlesztési programot, valamint a most nyíló új óvoda is azt bizonyítja, hogy céljaink, a jövőbe vetett hitünk és a tettrekészségünk is közös."

Az eseményen jelen lévő Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében ugyancsak üdvözölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kiemelkedő elkötelezettségét, amelyet a város és a régió fejlődése iránt tanúsít. Kiemelte, hogy a kormány az elmúlt négy évben 28 milliárd forinttal támogatta a bölcsődeépítéseket, ennek következtében csak a dél-alföldi régióban 30 százalékkal nőtt a férőhelyek száma. Hangsúlyozta, megteremtették a munkavállalás és a gyermeknevelés együttes feltételeit a gyed extrának köszönhetően 2014-ben, ez kiegészült azzal, hogy egy komoly óvoda- és bölcsődeépítési programot kezdett a kormány.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a kormány nem tud mindent egyedül megoldani, ehhez kell az önkormányzat, kell egy város elköteleződése, felelős gondolkodása, és kellenek olyan vállalatok is, ahol emberként tekintenek a munkavállalóra, és nézik azt is, hogy a munkavállalónak családja is van. Novák Katalin reményét fejezte ki, hogy újabb vállalati bölcsődéket és óvodákat tudnak átadni, amelyek építéséhez a kormány támogatást fog nyújtani.


Fotó: keol.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!