Helyi hírek 2015. szeptember 25. 11:45

Félegyházán jó diáknak lenni

Képgaléria
Félegyházán jó diáknak lenni
Kiskunfélegyházán idén is diáknappal kedveskedett az GYIÖK (Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat) a város tanulóinak. Csütörtökön délben Csányi József polgármester nyitotta meg a helyi értékeket bemutató kiállítást, amelyet a városháza előtt rendeztek meg. A különleges fotókat, amelyek a város jelenét és múltját is megjelenítik, félegyházi fiatalok készítették.

A Kossuth utcán felállított sátrakba kitelepültek a helyi középiskolákat képviselő tanulók, és készséggel segítettek a pályaválasztás előtt állóknak személyes tapasztalataikkal. Mészáros Lili a Móra Ferenc gimnázium 11-dikes tanulója elmondta, hogy szívesen válaszolnak mindenkinek, aki érdeklődik iskolájuk iránt. Elmondják az iskola történetét, eredményeit, és emlékkönyveket, különböző kiadványokat is megmutatnak. A kora délutáni órákban, verőfényes napsütésben kezdhették meg a város közép- és általános iskolásai az ügyességi játékokat a lezárt Kossuth utcán. Rengeteg szórakoztató játékra és kézműves foglalkozásra is volt lehetősége a fiataloknak.

A diáknapot tovább színesítette többek között a rendőrök, tűzoltók, vöröskereszt, a helyi autósiskola jelenléte. A diákok kipróbálhatták az úgynevezett „drogszemüveget“ és „részegszemüveget”. A szimulációs szemüvegek azt a világot mutatják viselőjének, amit ittasan, drogosan lát. A szemüveget felpróbálók azt is megtapasztalhatták, miként változik meg mozgáskoordinációjuk, hogyan érzékelik a környezetüket „módosult tudatállapotában”. A játékos program segítségével a kiskunfélegyházi rendőrség munkatársai az alkohol és kábítószeres hatása alatti gépjárművezetés veszélyeire hívták fel a fiatalok figyelmét.

Az autósiskola motoros szimulátor gépén a diákok a városi közlekedésben tesztelhették magukat. A programot úgy tervezték, hogy segítségével biztonságosan elsajátítható legyen mindaz a motoros rutin, amit éles forgalmi helyzetben esetleg balesetveszélyes lenne gyakorolni. Segítségével biztonságosan a nem mindennapi forgalmi szituációkat is gyakorolhatták a tanulók, és a KRESZ szabályainak ismeretéből is „vizsgáztak”.

A látogatók egy dohánykereső kutyát is láthattak munka közben. A bemutatón azt kísérhették nyomon az érdeklődők, hogy hogyan találja meg az erre kiképzett állat az autóban a cigarettát.

A sok érdekes program között jól esett az Amatőr Királyi Szakácsok által elkészített ebéd, a tarhonya. A fiatalok később még az óriáspalacsintákból is falatozhattak, amelyek átmérője 150 centiméter volt. Egy ilyen nyalánksággal akár 30-40 diákot is jól lehet lakatni. Összegzésül a fiatalok elmondták, hogy diáknak lenni mindig jó Félegyházán, de ez a nap különleges volt számukra. Játszva tanulhattak, és közben sok új ismeret birtokába juthattak.

V. K.

 

Kövessen minket a Facebookon is!