Helyi hírek 2015. szeptember 25. 15:30

Méltó körülményeket teremt visszavett iskoláiban az önkormányzat

Képgaléria
Méltó körülményeket teremt visszavett iskoláiban az önkormányzat
Mint ismert, szeptember 1-jétől – a képviselő-testület egyhangú döntése alapján – Kiskunfélegyháza város önkormányzata maga működteti iskoláit. Csányi József polgármester és a városháza szakemberei az elmúlt hetekben valamennyi intézményt végigjárták, s miután felmérték a helyzetet, haladéktalanul megkezdődött a legsürgetőbb problémák megoldása.

Törött ablaküvegek, kiégett világítótestek, korszerűtlen fűtésrendszer, elavult vizesblokkok, penészes falak, kaszálható méretű gazzal benőtt salakos sportpálya, botrányos érintésvédelmi megoldások, szigetelőszalag segítségével „befoltozott” lyukak… Néhány példa ízelítőül az átvett félegyházi iskolákban tapasztalt állapotokból.

– Mindenekelőtt az életvédelmi hiányosságokat számoljuk fel: gondoskodunk a tűz-, baleset- és érintésvédelmi vizsgálatokról, amit a mosdók és szociális helyiségek, továbbá a világítás rendbetétele követ – foglalta össze a legégetőbb teendőket Csányi József.

A polgármester azt is elmondta, hogy iskola-felújítási program indítását tervezik, amelynek keretében évente 100 millió forintos nagyságrendben költenének saját forrásból az intézményekre, továbbá jelentős uniós támogatásokra is pályázni fognak. A legégetőbb a Platán és a Dózsa iskolák állapota, de a speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó Göllesz Viktor Általános Iskola is lényegesen több odafigyelést érdemel a korábbi gyakorlatnál. Külön projektként tervezik a Móra Ferenc Gimnázium teljes felújítását, ez ugyanis az előzetes felmérések szerint egymilliárd forintot megközelítő tétel lesz.

Az önkormányzatnál külön stáb foglalkozik az iskolák működtetésével összefüggő feladatokkal. Minden mosdóba falra szerelhető szappanadagoló, elektromos kézszárító és WC-papír tartó kerül, a tisztítószert havi igénylés alapján, folyamatosan „házhoz” kapják az intézmények.

– Feltett szándékunk, hogy iskoláink, amelyekben több ezer félegyházi gyerek tölti el gyermekkorának meghatározó napjait, biztonságos és méltó körülményeket nyújtsanak ehhez a gyönyörű küldetéshez, és hogy a pedagógusoknak semmi mással ne kelljen törődniük, mint a minőségi neveléssel és oktatással. Ezt szeretnénk elérni és fenntartani Félegyháza iskoláiban – szögezte le Csányi József.

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!