Helyi hírek 2015. szeptember 25. 16:40 Forrás: hiros.hu

Átadták a Kecskemét-Városföld kerékpárutat

Képgaléria
Átadták a Kecskemét-Városföld kerékpárutat
Aki élt és mozgott Városföldön, ott volt csütörtök délután a kerékpárút átadásán. A két település nagyon hálás egymásnak. Kecskemét azért a segítségért, amivel Városföld hozzájárult ahhoz, hogy a Mercedes beruházás megvalósulhasson, Városföld pedig azért az ajándékért, melyet cserébe most a várostól kapott.

Városföld méltóképpen ünnepelte meg azt az uniós forrásból megépült kerékpárutat, mely most már biztonságossá teszi a helyi lakosok kerékpáros közlekedését. A helyi általános iskola tanulóinak kerékpáros versekkel és énekekkel tarkított műsora után Veszelka Mihály, Városföld Község polgármestere mondott beszédet, aki elmondta, hogy Városföld lakosságának több évtizedes álma vált valóra, ezzel a beruházással.

„Minden kistelepülési polgármester álma, hogy minél több ilyen napot éljen meg megbízatásának időtartama alatt, amikor települése értékkel gyarapodik.” – mondta. Hozzátette, a község lakói már most magukénak érzik és örömmel használják, még ha mindezért nem is mi áldoztunk fáradtságot, energiát, pénzt.” Közel hatszáz fő dolgozik kecskeméti munkahelyeken, valamint a településen élő húsz év alatti korosztályból mintegy százötven fő napi gyakorisággal látogat kecskeméti oktatási intézményeket. Emellett nagy azok száma is, akik az 5-ös főút mentén dolgoznak, például az állattartó telepeken. Ezen túl Városföld lakossága a kerékpárút által lehetőséget kapott a szabadidő kulturált és egészséges eltöltésére is.

A polgármester köszönetet mondott Kecskemét város önkormányzatának és a polgármester asszonynak a segítségért, hogy mindez létrejöhetett, mert nélkülük belátható időn belül, de lehet, hogy soha nem valósulhatott volna meg.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere megköszönte a kedves szavakat, és egyben tolmácsolta is dr. Zombor Gábor üdvözletét, akivel a város együtt indult el ennek a beruházásnak. Együtt dolgozták ki, hogyan tudja a város viszonozni azt a nagyon nagy gesztust, amit Városföldtől kapott. Mert „adni és kapni egyaránt jó. Mi először kaptunk és most nagyon nagy öröm számunkra, hogy adhatunk is.” – mondta a polgármester asszony. Kecskemét köszöni a településnek és vezetőségének, hogy nagy segítséget adott akkor, amikor bürokratikus akadályokon áthágva meg kellett oldani, hogy elkezdődhessen a Mercedes gyár építése. „Nagy öröm számunkra, hogy ezt a segítséget nagyon gyorsan viszonozni is tudtuk.”

A program végeztével kicsik és nagyok birtokukba vették az új kerékpárutat, aki jól bírta, Kecskemétig és vissza is tekerhetett szervezett keretekben.

A fejlesztés Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és Városföld Község Önkormányzata közötti konzorciumi megállapodás alapján valósult meg a „Kecskemét város térségi kerékpárút-hálózat fejlesztése” című, KÖZOP-3.2.0/c-08-11-2011-0007 azonosító számú projekt keretében, mintegy 500 millió forintos uniós és hazai támogatással. Ennek keretében 9300 méter kerékpárút épült Kecskemét és Városföld között, amely Kecskeméten a Búzakalász utcáról 500 méter hosszan indul, 900 méter hosszan érinti az 54-es utat, majd az 5-ös főúton halad Városföldig, ahol az utolsó 150 méteres szakasz a bekötő úttal párhuzamos.




 

Kövessen minket a Facebookon is!