Program 2015. szeptember 28. 12:30

Egy hiteles női életút

Képgaléria
Egy hiteles női életút
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár szeretettel várja az érdeklődőket október 8-án, csütörtökön 17 órára a Hattyúházba. Egy hiteles női életút címmel szerzői esttel egybekötött író-olvasó találkozóra kerül sor, melynek vendége gróf Nádasdy Borbála, a történelmi Nádasdy család tagja lesz.

Gróf Nádasdy Borbála 1939-ben született az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család, a Nádasdy-família tagjaként. Édesapja, gróf Nádasdy Pál (1910-1974) arisztokrata, édesanyja Augner Antonia Margit (1914-2006) polgári családból származó táncosnő. Borbálának egy nővére van, gróf Nádasdy Erzsébet 1937-ben született, Kanadába emigrált. Mivel édesapjuk másodszülött gyermek volt, nem illették meg az elsőszülöttet megillető előjogok, de nagy vagyont szerzett.

Borbála és Erzsébet Lepsényben töltötte fiatalkorát. Édesapját származása miatt megbélyegezték, és megalázták. Borbálát 12 éves korában néhány napra börtönbe zárták családjával együtt nemesi származása miatt. Édesapja a III. Huszárezred tisztjeként hadifogságba esett a második világháborúban. Borbála az 1956-os forradalom után, 1957 februárjában egy kalandos szökés keretében kénytelen volt disszidálni Magyarországról. Bécsben filmszínésznői pályát kezdett tizenhét évesen, számtalan filmben, televíziós szerepben, és színpadon játszott.

1958-ban főszerepet játszott a Meine schöne Mama című mozifilmben, a rákövetkező évben pedig Az utazás című később Magyarországon is bemutatott filmben. Elismert balettmesterré Párizsban vált, ahol évtizedekig élt. Jelenleg a francia fővárostól 40 kilométerre lakik. 1989-ig nem térhetett haza Magyarországra, a család birtokait, a lepsényi kúriát és unokabátyját, gróf Nádasdy Ferencet illető nádasdladányi kastélyt elkobozta az állam, családtagjaikat ki kellett hantolni sírjukból.

A rendszerváltás óta gyakran jár haza Magyarországra, kulturális nagyköveti munkája mellett könyveit népszerűsítette Magyarország összes megyéjében. Életét a jog-és birtokfosztás, a társadalmi megbélyegzés, a megaláztatás, az emigráció jellemezte, amelyek után képes volt újra felépítenie életét, és jelentős sikereket elérnie nemzettudatának, kitartásának és életszeretetének köszönhetően.



 

Kövessen minket a Facebookon is!