Gazdaság 2015. szeptember 27. 10:20 Forrás: keol.hu

Javultak a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatósági esélyei Bács-Kiskunban

Javultak a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatósági esélyei Bács-Kiskunban
Sikeresnek mondta a „Hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása" elnevezésű projekt eredményeit egy közös sajtótájékoztatón Kollár Péter, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője és Szegfű Rita projektvezető.

Mint elhangzott, az elmúlt négy évben működő Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1.2 keretein belül megvalósult „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása" elnevezésű projekt záróakkordja következik a napokban. A program még 2011. május 1-én indult, és 2015. október 31-ig tart, az eredmények pedig nagyon pozitívak.

- Azt kell, hogy mondjam, hogy az országos 111 milliárdos keretet meghaladó forrásból Bács-Kiskun megyében 7,6 milliárd forinttal gazdálkodtunk a program végén. Ez egy háromszori emelést követő végső forráslehetőség, és ugyanez mondható el a tervezett álláskeresők bevonásával kapcsolatban is. Hiszen a 7.606 fős indulási program bevonási létszámhoz képest mára már 10 ezer főt meghaladó tervvel rendelkezünk, és 10.652 fő az, amelyet augusztus 31-i időintervallummal sikeresen bevontunk a programba  - mondta Kollár Péter.

A program egy összetett program, mind a célcsoportok, mind pedig a feladatok és lehetőségek tekintetében. Hat célcsoportból állt a program a kezdetekkor, és ez kitartott egészen a program végéig. A hat célcsoport a következő volt: az alacsony iskolai végzettségűek, a fiatalok, az 50 év felettiek, a gyesről-gyedről visszatérők, a foglalkoztatás-helyettesítő támogatásban részesülők, és a tartós álláskeresők.

Mi az, amit Bács-Kiskun megyében nyújtani tudott a szolgáltatás? Ez nem más, mint a programba bevonást követően egy mentális segítségnyújtás, amely felkészítés az önálló álláskeresésre, felkészítés a pályaorientációra. Ezeknek az eredményeképpen 100 százalékos finanszírozású képzési lehetőséget tudtak választani, sőt a képzés mellett keresetpótló juttatásban is tudtak részesülni az álláskeresők. Továbbá kapcsolódhatott még utazási költségtérítés is, amelyet szintén 100 százalékos finanszírozásban tudtak igénybe venni.

Természetesen a cél az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedés volt, amelyet sokkal kedvezőbb pozícióból tudtak a képzést követően végrehajtani az érintettek. Ezt a pozíciót tovább tudta erősíteni a program azzal, hogy még egy támogatott munkában elhelyezéssel is segítette azokat a munkáltatókat, akik ezt a hat célcsoportot megcélozták.

A támogatásaink annyira jól sikerültek, hogy több, mint 7.300 esetben tudtunk megállapítani bérjellegű támogatást ebből a 10.652 főből. Mindemellett a képzések támogatásával nemcsak szolgáltatást és lehetőséget szerettünk volna biztosítani, mivel az unió által nagyon szigorú feltétele volt ennek a programsorozatnak. Az induló 7.606 főből 4.111 fő képzésbe vonása volt megcélozva. Ez időközben 5.418 főre változott, és az augusztus 31-i állapotnak megfelelően 5.478 fő képzését tudtuk eredményesen megvalósítani.

Minden indikátor szám és tervezési szám jelen pillanatban már 100 százalék fölött áll: az eredeti számokhoz képest pedig 130 és 160 százalékosak a teljesítési mutatóink. Amit azért szeretnék kiemelni, mert programtól függetlenül az egész feladat célja a Bács-Kiskun megyei foglalkoztatás erősítése, és lehetőleg a növelése is. Azt gondolom, akkor valósul meg ez a leghatékonyabban, ha nem 7.606, hanem 10.652 főről tudunk számot adni. Nem csak amiatt, mert ez kötelezettség, vagy lehetőség, hanem amiatt, mert ez elkötelezettségünk a foglalkoztatás irányába.

A támogatási elemek befejezését követő 180. napon megvizsgáltuk, hogy akkor a munkaerő piacon, vagy máshol található-e az érintett személy. Itt is nyilván egy nagyon jelentős elvárást fogalmaz meg a program. Ez a mutató 2.225 fővel indult, 2971 főnél járunk most, és bár még nagyon soká fog letelni az utolsó 180. nap - hiszen akik még most támogatásban, támogatott elhelyezésben részesülnek a mai napon is, azoknak értelemszerűen majd 180 nap múlva fog eljönni ez az időpillanat, és lesz teljes a kör -, de és ezért is nagyon nagy dolog, hogy már most, az augusztus 31-i állapotnak megfelelően 3.570 fő az, aki a 180. napon is munkaviszonyban, foglalkoztatási jogviszonyban állt.

A célcsoportok bevonásánál igyekeztünk a megye sajátosságait figyelembe venni - hangsúlyozta a zárórendezvényen Szegfű Rita. Mind az alacsony iskolai végzettségűek számában, mind a tartós álláskeresők, pályakezdők esetében is igen nagyszámú bevonás történt. De ugyanúgy odafigyeltünk az 50 éven felüliekre is, és a foglalkoztatás-helyettesítő támogatásban részesülőkre is. A projektben összesen 46 fő tevékenykedett, de nyilván az ő segítségükre voltak a foglalkoztatási osztályon dolgozó állományi kollégák is, valamint a főosztályon dolgozó kollégák szintúgy segítettek a projekt sikeres megvalósításában.


Fotó: keol.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!