Helyi hírek 2015. október 1. 07:30

Élmények a népmesék „szárnyán”

Képgaléria
Élmények a népmesék „szárnyán”
A népmese napját immár tizenegy éve szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük. 2005-ben a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akik fontosnak tartják a népmesék fennmaradását és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozását: csatlakozzanak a kezdeményezéshez, miszerint Benedek Elek születésnapja legyen a népmese napja. Ebben az évben már meg is rendezték az első napot, amelynek központjában a népmesék álltak.

A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a magyar és más népek meséi felé.

Félegyházán a Petőfi Sándor Városi Könyvtár is évek óta hagyományosan rendez programokat ebből az alkalomból, ezúttal felolvasónappal ünnepeltek a Gyermekbirodalomban. Volt diavetítés és mesehallgatás, mesedramatizálás, és Zsirmik István előadásában Felső- Tisza-vidéki népmesékkel ismerkedhettek a gyerekek. Seres Vanda Nikol, a Dózsa György Általános Iskola hatodik osztályos tanulója szerint a mesékben az a legjobb, hogy nem mindig a valóságról szól, így az olvasó egy képzeletbeli világba képzelheti magát. Nikol kedvenc meséje a Piroska és a farkas, mert a nagymamájától minden este ezt hallgatta.

A könyvtár ajtaja mindenki előtt nyitva áll, ezekre a rendezvényekre bárki jöhet aki szeretne beletekinteni a népmesék világába. A mese nem csak gyerekeknek szól, hanem a felnőtteknek is – mondta el Dobos Matild gyermek-könyvtáros. Szerinte a meséknek minden élethelyzetre van üzenete. Itt van mindjárt a szegénység kérdésköre. Dobos Matild szerint nem csak a fogalom, de saját hétköznapjaink átértékeléséhez is hozzásegíthet például a Hét krajcár című novella elolvasása. A meséket egyébként a pszichológiában is felhasználják – emlékeztet a szakember – ezt nevezik meseterápiának.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárba öt csoport látogatott el a népmese napján. A legtöbben a Constantinum és a Dózsa György Általános Iskolából jöttek, és még Fogyatékos Személyek Nappali Intézményéből is érkezett egy csoport. Ők a Só című mesét hallgathatták és nézhették meg. Mindannyian élményekben gazdagon tértek haza a könyvtárból. A népmeseolvasás közvetlen kapcsolatot teremt az emberek között, közelebb visz az elődökhöz, kultúrájukhoz, az anyanyelvhez, de még az önismeretet és az identitástudatot is erősíti. A népmese napjával a szakemberek arra biztatnak mindenkit, hogy vállalkozzon erre a kalandra a népmesék „szárnyán”.

V. K.






 

Kövessen minket a Facebookon is!