Helyi hírek 2015. október 1. 10:20 Forrás: szabadfold.hu

Hova buszoznak a majsai diákok?

Hova buszoznak a majsai diákok?
Nem lehet sok olyan falusi iskola az országban, ahová a közeli városból buszoznak a gyerekek, hogy ott tanulhassanak. Kiskunmajsáról több nebuló jár ki Csólyospálosra. Mostanság gyakran hallunk iskolabezárásokról. Ha egy faluban megszűnik az oktatási intézmény, az a település lassú halálának első jele. Ki kell találni valamit, ami megállítja a folyamatot.

A Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson például lehetővé tették, hogy a szomszédos város, Kiskunmajsa diákjai is tanulhassanak náluk. Különleges jelenség ez, hiszen inkább a falvakból szoktak bejárni a diákok a városokba.

– Évek óta csökken a tanulók létszáma nálunk, ha semmit nem teszünk ellene, akkor bezárás fenyegeti az intézményt. Népszerűsítő akcióba kezdtünk. Meghirdettük a kiskunmajsai sajtóban: amennyiben a szülők részéről volna igény arra, hogy a településünkön taníttassák gyerekeiket, akkor iskolabuszt indítunk. Úgy 15 jelentkezőre gondoltunk, végül 23-an jöttek – mondja Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere.

Mivel a községnek nincs saját autóbusza, egy majsai vállalkozóval szerződtek a fuvarozásra. Ez évente mintegy hárommillió forintba kerül. Ennyi pénzt másra is el tudnának költeni, de itt hosszú távú „befektetésről” van szó. A polgármester elárulta: kritikákat, rosszalló megjegyzéseket is kaptak a kezdeményezésük miatt. A kiskunmajsai képviselő-testület állítólag többször is napirendre tűzte a témát, többen javasolták, hogy határozatban ítéljék el a csólyospálosiak barátságtalan lépését. Á. Fúrús János előzőleg személyesen találkozott a város polgármesterével és alpolgármesterével, akiknek a szabad iskolaválasztással indokolta a lépésüket, s tudatta velük, hogy senki nem jár házról házra agitálni.

A falu iskolája a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mórahalmi tankerületéhez tartozik. A polgármester természetesen velük is tárgyalt. Nem ellenezték a kezdeményezést, de leszögezték, hogy semmiféle költséget nem vállalnak. Mivel az iskola önkormányzati tulajdonú, jó gazda módjára igyekeznek segíteni. Előfordult már, hogy a százezres tételre rúgó vízvezetékszerelés költségeit rendezték, vagy színes tintapatront vettek, hogy a tanárok kinyomtathassák a diákoknak szánt okleveleket.

– A kiskunmajsai szülők azért íratják be hozzánk a gyerekeiket, mert itt kis létszámú, 17-20 fős osztályokban tanulhatnak – vélekedik Geráné Kullai Melinda, az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője. – Azt hiszem, ennek előnyeit nem kell ecsetelnem. Sok városi iskolával ellentétben nálunk minden teremben van interaktív tábla, de digitális eszközök tekintetében sincs hiány. A diákok kilenc szakkör közül választhatnak, így kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, zongorázni, gitározni, furulyázni tanulhatnak. Szerveztünk néptánccsoportot, újabban pedig a hip-hop tánc is szerepel a kínálatban. Most 107-ről 130-ra nőtt a létszám, jövőre talán 150-ig is eljuthatnak. Az iskolabusz reggel fél nyolckor gördül ki Kiskunmajsáról és délután fél ötkor indul vissza Csólyospálosról. Mindig van felnőtt kísérő, pedagógus vagy szülő. A csemeték érdemjegyein érezhető a változás, hiszen a kevesebb létszámú osztályban több figyelmet kapnak. Az önkormányzat mellett a szülőkre is lehet számítani, igazi közösséget alkotnak – tanévkezdésre kifestették a termeket, máskor meg adakoznak. Látva a jó példát, egyre több kiskunmajsai érdeklődik a részletekről.

Krisztina nagyobbik gyermeke a csólyosi iskolába járt, most a kisebbet is oda íratta. Nem tartja nagy távolságnak a 14 kilométert: mintha egy nagyváros külterületére ingáznának. Arra azért még nem gondoltak, hogy az egész család kiköltözne Csólyospálosra, minden más a városhoz köti őket. Ám az iskoláért szívesen indítják el gyermekeiket falura.




 

Kövessen minket a Facebookon is!