Helyi hírek 2015. október 2. 15:30

Október az időseké lesz Félegyházán

Képgaléria
Október az időseké lesz Félegyházán
„Az életkor ellen nem tehetünk semmit, de a romlással szembe tudunk szállni.” Ezzel a Moussong Kovács Erzsébet gondolattal köszöntötte Gálig Erzsébet intézményvezető az idősek világnapja alkalmából október 1-jén a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény gondozottait.

Az intézményvezetőtől megtudtuk: mind hagyományosan, úgy az idén is egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozattal ünneplik a félegyházi intézményekben a szépkorúakat. Ezt indította útjára az október 1-i nyitónap, amikor a Nádasdy utcai és a Csanyi úti idősek otthona, az idősek klubja és a házi segítségnyújtás legidősebb ellátottainak is kifejezték az aktív korúak köszönetét, amiért puszta létükkel, életükkel, példájukkal inspirálják, jobbá teszik a következő generációk számára a világot.

Csányi József polgármester saját nagymamájához fűződő viszonyáról beszélt a jelenlévőknek. Arról, hogy hogyan vált teljesebbé, gazdagabbá az élete a tőle kapott szeretettől és gondoskodástól, s hogy miként tanította meg e személyes kapcsolat az időskor, az élet alkonyának tiszteletére.

– Hiszünk benne – idézte egy időskorról szóló könyvből az intézményvezető – hogy az öregedés nem ok a kétségbeesésre, hanem a remény táptalaja, nem lassú pusztulás, hanem fokozatos érés, nem valamifajta végzet, amelynek meg kell adnunk magunkat, hanem esély, amelyet megragadhatunk.

Gálig Erzsébet az ünnep kapcsán arról a világméretű tendenciáról is beszélt, amikor az öregedés félelemmel és fájdalommal jár együtt, mert idősek milliói maradnak magukra, s életük vége keserűség és kétségbeesés forrásává válik. Mint mondta, ennek megváltoztatása érdekében első és legfontosabb feladatunk az, hogy hozzásegítsük az időseket ahhoz, hogy újból a tanítóink lehessenek, és helyreállítsuk a megszakadt kapcsolatokat a generációk között.

Többek között ezt szeretnék támogatni azzal, hogy az idősek hónapja rendezvénysorozat részeként minden évben megrendezik a lakó-rokon találkozót, amit ezúttal október 17-én tartanak.

Az idősek hónapja keretében október 19. és 22. között nyitott héttel várják a Csanyi úti és a Nádasdy utcai intézményekben is az érdeklődőket.

T. T.




 

Kövessen minket a Facebookon is!