Helyi hírek 2015. október 6. 13:30

Anyatejjel a kiegyensúlyozott és egészséges félegyházi csecsemőkért

Képgaléria
Anyatejjel a kiegyensúlyozott és egészséges félegyházi csecsemőkért
„Ki az anyatejből minél többet kivett, az lesz legerősebb testileg, lelkileg.” – írta Vajda János: A jó egészség és hosszú élet titka című művében, 1886-ban. A világ azóta sokat változott, s volt idő, amikor az anyatejes táplálás fontossága is átértékelődött. Napjainkban azonban – ebben erősít meg Nagy Erika védőnő, nemzetközi csecsemőmasszázs-oktató is – az édesanyák többsége, legalábbis Félegyházán, a szoptatás híve.

Szikszai Petra valamivel több, mint hat hónapja született. Gyönyörű, egészségtől sugárzó, kiegyensúlyozott baba, az anyatejes táplálás kézzelfogható reklámja. Édesanyja, Buczkó Erika a féléves státusvizsgálatra hozta el a védőnőhöz. Petra hat hónapig kizárólag anyatejet kapott csakúgy, mint annak idején az immár óvodás testvére. Néhány héttel ezelőtt kezdték meg a szilárd ételek beillesztését az étrendbe – meséli az édesanya.

A védőnő ellenőrzi a kicsi súlyát, hosszát, s megállapítja, hogy Petra szépen fejlődött: 6810 gramm és 66,5 centiméter, vagyis megduplázta születéskori súlyát, és 16,5 centit nőtt. Közben az anyukát kérdezem a szoptatás előnyeiről és hátrányairól. De mint mondja, szerinte csak előnyei vannak.

– Az anyatej mindig kéznél van, higiénikus, éppen azt tartalmazza, amire a babának szüksége van. A szoptatás mélyíti az anya-gyermek kapcsolatot, erősíti az összetartozás érzését. Mindaddig szeretném ezt a táplálási formát nyújtani a gyermekemnek, amíg ez mindkettőnknek jó – jelenti ki Buczkó Erika.

Nagy Erikát fiatal kora ellenére elfogadják és kedvelik az édesanyák. Sokat is tesz a bizalmukért: együttműködő és segítőkész a várandós szülőkkel, majd biztatással és hasznos tanácsokkal segíti a szülés utáni nehéz heteket, hónapokat. Bármikor fordulhatnak hozzá segítségért személyesen, vagy telefonon, minden kérdésre megnyugtató választ ad.

Mert bizony az édesanyákban rengeteg kérdés merül fel ilyenkor: Mikor indul be az anyatej? Mit ehetek? Mit tegyek, hogy elegendő tejem legyen? Ülve, vagy fekve szoptassak? Erika pedig minden kérdésre tudja a választ.

– Sokat tehet az édesanya a megfelelő minőségű és mennyiségű anyatej érdekében, például megfelelő vitamin- és ásványianyag tartalmú, többször kis mennyiségben elfogyasztott táplálkozással, legalább három-négy liter folyadék elfogyasztásával, a hazatérést követő kiegyensúlyozott pihenéssel, és főleg az első két hétben a kitartó szoptatással – magyarázza a védőnő.

Nagy Erika tapasztalatai szerint a félegyházi szülők a szoptatás hívei, tisztában vannak az anyatejes táplálás előnyeivel. De annak sem kell kétségbe esnie, aki minden igyekezete ellenére sem tud szoptatni. Nagyon jó tápszerek vannak, de a korán, vagy 2500 gramm alatt testsúllyal született, továbbá az örökbefogadott babáknak, illetve gyermekorvosi javaslat alapján lehetőség van úgynevezett háztól házig módszerrel térítésmentesen anyatejet kapni más édesanyától. Ez teljesen biztonságos, ugyanis a tejadóvá válást átfogó kivizsgálás előzi meg.

Erika tapasztalatai és a szakirodalmi adatok minden esetre azt igazolják, hogy az anyatej a babákat ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel szemben, magasabb az IQ-juk, kisebb arányban lesznek túlsúlyosak, ritkábban fordul elő náluk például a későbbi allergia, ételallergia, asztma, ekcéma. Az anyatejjel táplált csecsemőknél erősebb az édesanya iránti érzelmi kötődés, és kiegyensúlyozottabbak, mint tápszeres társaik. A szoptatás jótékonyan hat többek között a kisgyermek beszédfejlődésére és a fogak szabályos növekedésére is, mindemellett az édesanyák esetében csökken a mell- és petefészekrák, csontritkulás, cukorbetegség, szülés utáni depresszió kialakulásának esélye, segíti a terhesség alatt felszedett túlsúly visszanyerését, és hamarabb regenerálódik a méh is. Ezért a védőnő arra biztatja a félegyházi édesanyákat, hogy éljenek minél többen ezzel a természetes táplálási móddal!

T. T.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!