Helyi hírek 2015. október 7. 13:30

Félegyháza szeretlek!

Képgaléria
Félegyháza szeretlek!
Első értékgyűjtő nagyprojektjét zárta a Kreatív Mozaik Alapítvány. Dr. Horváth-Rekedt Gréta önkéntes ifjúságsegítőtől megtudtuk, hogy a kezdeményezéssel a félegyházi fiatalok kötődését szerették volna erősíteni szülővárosukhoz, a helyi értékekhez. Ennek érdekében értékgyűjtő- és dokumentáló foglalkozásokat szerveztek, amire végül a városi diáknapi Érték Show tette fel a koronát.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, és Ónodi Márta levéltáros vezetésével a diákok olyan arcát ismerhették meg Kiskunfélegyházának, amit eddig talán még soha. Végigjárva a várost számos épületrészletet, szobrot, kutat fedeztek fel, amelyeket már ezerszer láttak, a bennük rejlő kincset mégis csak most fedték fel.

A diákok a projekt keretében régészeti vezetéssel tekinthették meg a Templomhalmot, Meizl Ferenccel a gyurgyalag fészkelőhelyével ismerkedtek, és 250 alsós diák tekintette meg a Jelen Teátrum Ördögbíró János című zenés gyermekszínházi előadását a művelődési házban. A megszerzett ismeretekről végül játékos vetélkedő keretében adtak számot a fiatalok, persze épp oly könnyedén és játékosan, mint ami az egész projektet jellemezte.

Az egyik legnépszerűbb feladat a középiskolások körében a 19.századi piaci hangulatot idéző portéka árulás volt, az alsósok a Kiskunfélegyháza név eredetét próbálták megfejteni a rájuk jellemző gazdag fantáziával, míg a felsősök Petőfi verset „szlengesítettek”. A „Városunk a fiatalok szemével” című kiállítás maradandó emléke a fél éven át tartó gazdag programnak.

Végezetül pedig – a Kreatív Mozaik Alapítvány által készített, helyi értékeket ábrázoló pólókban – együtt kiáltották szülővárosuk légterébe a fiatalok: „Félegyháza szeretlek!”
 

A program a Hungarikum Bizottság és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.




 

Kövessen minket a Facebookon is!