Helyi hírek 2015. október 9. 16:30

Betűbölcsi – a Petőfi Sándor Városi Könyvtár baba mama klubja

Képgaléria
Betűbölcsi – a Petőfi Sándor Városi Könyvtár baba mama klubja
Örömteli találkozások, beszélgetések, előadások havonta két alkalommal keddenként – ez áll a gyermekkönyvtár ajtajára kiragasztott szórólapon. Aki belép a Gyermekbirodalomba, maga mögött hagyja a gondokat, gyermekével együtt elmerülhet a könyvek világában. Itt rendezik meg a Betűbölcsi alkalmakat is, ahová a kisgyermekes anyukák jöhetnek kicsinyeikkel. Ez egy baba-mama kör, ahová 3 éves korig hozhatják a szülők gyermekeiket. A könyvtárnak ezen a részén bababarát kialakítású helyiség is van, tehát ha úgy hozza a szükség, pelenkázni és szoptatni is lehet.

Vajon miről szólnak ezek az alkalmak? Erre voltunk kíváncsiak, ezért utánajártunk mióta van baba mama kör a könyvtárban, miért kapta a Betűbölcsi nevet, és valójában mire számíthatnak a szülők, ha eljönnek egy ilyen alkalomra. A gyermekkönyvtárosok elmondták, hogy a baba mama klub már 2010 óta működik a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A frappáns és egyszerű Betűbölcsi elnevezés pedig tőlük ered.

A kétheti alkalmak első fél órájában előadás hangzik el a szülők számára. A témákat és előadókat az igényeknek megfelelően választják. Az elmúlt évek alatt többek között foglalkoztak már fogászati, mozgásfejlesztési gyermekpszichológiai és egészségügyi témákkal. Kézműveskedni is szoktak, amiben a gyerekek is aktívan kiveszik a részüket. Ez a program népszerűsíti az olvasást és a könyvtárhasználatot, a kisbabák játékosan ismerhetik meg a könyveket, eközben az anyukák is sok mindent tanulhatnak. A találkozókon nagy létszámban jelennek meg szülők és gyerekeik. A Betűbölcsiben minden gyermeket szívesen látnak újszülöttől, óvodás korig. A szülők a gyermekek részére Baba olvasójegyet is igényelhetnek.

Jól megfigyelhető a gyerekek szocializációjának fejlődése, a sok közös játék pedig előremozdítja a közösséghez való alkalmazkodásukat is. A rendszeres részvevők közül minden évben elnyerheti valaki az Év Betűbölcsise címet. Az Országos Könyvtári Napok Keretében idén október 10-én lesz a díj ünnepélyes átadása, amikor is kiderül, melyik kisbabát hozták a szülei a legtöbbször a könyvtárban megrendezett Betűbölcsibe.

V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!