Helyi hírek 2015. október 9. 11:40 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A biztonság megteremtése közös feladat

A biztonság megteremtése közös feladat
Ennek jegyében a Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Kft, mint kéményseprő-ipari közszolgáltató, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. képviselői, valamint a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatót tartottak a Kecskeméti Társasházak Közös képviselőinek Szövetsége által tartott havi értekezleten Kecskeméten, illetve a hivatásos tűzoltó-parancsnokságon Kiskunfélegyházán.

A fűtési szezon közeledtével ismét előtérbe kerül a nem megfelelően működő tüzelőberendezések és égéstermék elvezetők használatából adódó szén-monoxid-mérgezés veszélye. A katasztrófavédelem fő célja a megelőzés, amelynek legfontosabb eszköze a lakosság minél szélesebb körben történő tájékoztatása. Ebből a célból a társasházak közös képviselőinek tartott fórumon a megelőzés volt a fő téma.

Gál Barna tű. őrnagy, a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetője a kéményseprő-ipari közszolgáltatás felügyelete során felmerülő katasztrófavédelemi feladatokat és hatásköröket ismertette. Kifejtette, amennyiben a közszolgáltató az égéstermék elvezetők ellenőrzése során életveszélyes hiányosságot tár fel, annak megszűntetéséig az égéstermék elvezetők használatát meg kell tiltania az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek.

Réthy Tiborc, a Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Kft. műszaki vezetője az égéstermék elvezetők ellenőrzéseinek tapasztalatait foglalta össze és a társasházi gyűjtőkéményekkel kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet.

Mint minden kémény, a gyűjtőkémény működése is a huzat elvén alapszik. A meleg füstgáz-levegő keverék könnyebb, mint a külső hőmérsékleten lévő levegő és ezért felfelé áramlik. Ezzel vákuumot, szívóhatást fejt ki, minél hosszabb a kémény, annál nagyobbat. Gyűjtőkémény esetében ugyanakkor a szívóhatás megoszlik a bekötött készülékek között, így a huzat egy-egy készüléknél kisebb lehet. Ez kielégítheti a műszaki elvárásokat, de előadódhat olyan helyzet, hogy egyes bekötéseknél megszűnik a huzat, sőt, a lakás felé áramlik a füstgáz. Ez előre nem kiszámítható, így vannak olyan gyűjtőkémények, melyek működése labilis, a füstgáz visszaáramolhat a lakásokba, nem biztonságos a működésük.

Gázfűtés esetén a meleg füstgázokból a hidegebb kémény falára savas-vizes kondenzátum csapódik ki. Ez a híg sav tönkreteszi a maltert, betont, így réseket tud képezni a lakóhelyiségek falán, ami csökkentheti a huzat hatását, és egyben utat nyit a füstgáz beáramlásának a lakóhelységbe.

Az ilyen égéstermék elvezetők tömörtelenek, azaz használatuk az égési gázok lakásokba történő áramlása miatt életveszélyes.

Sallai László, a Filantrop Kft. Kecskeméti Kirendeltségének vezetője, a gyűjtőkémények lehetséges javítási illetve kiváltási megoldásait osztotta meg a hallgatósággal.

Méhész Árpád, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. képviselője az égéstermék elvezetők letiltásával összefüggésben jelentkező gázszolgáltatásból való kizárás, illetve a szolgáltatás visszakapcsolásának folyamatáról tájékoztatta a megjelenteket, továbbá kitért a gázkészülékek rendszeres felülvizsgálatának fontosságára, illetve az ellenőrzéseken tapasztalt hiányosságokra és azok kezelésére.

Lukácsi Gábor tű. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője zárásként összefoglalta a tájékoztatón elhangzottakat és kiemelte, hogy a lakók biztonságának szavatolása közös cél és feladat, amelyben a közös képviselők, a szolgáltatók és a katasztrófavédelem is nagy szerepet vállal.




 

Kövessen minket a Facebookon is!