Kultúra 2015. október 11. 11:30

Az Év Olvasója

Képgaléria
Az Év Olvasója
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár 2010-ben indította útjára azt a kezdeményezést, amellyel szerették volna kifejezni megbecsülésüket mindazoknak, akik valamilyen formában kiemelkedően részt vesznek a könyvtár mindennapi életében, és azoknak akik ebben a rohanó világban is rendszeresen járnak könyvtárba, olvasnak könyvet. Azóta minden évben kiválasztják az Év Olvasóját.

A könyvtár adatbázisában megnézik, hogy ki hány könyvet kölcsönzött az adott évben, milyen rendszeresen látogatott el az intézménybe, és hogy időben visszahozta-e a kivett olvasmányokat. Idén Varga Lajos Istvánné nyerte el Az Év Olvasója címet, amit október 10-én, szombaton az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretén belül ünnepélyesen adtak át.

Marika néni 2008 óta rendszeres olvasója a könyvtárnak. Elmesélte, hogy már gyerekkorában is sokat tartózkodott az intézményben. Azt mondja abban az időben, amikor még kisgyerek volt, nem volt televíziójuk, sem internetük. Ezért olvasással töltötte szabadidejét. Később egy cipőgyárban dolgozott. A munka mellett nem volt sok ideje az olvasásra, de a könyvek iránti szeretetét mindig a szíve csücskében őrizte. Az igényes szórakoztató irodalmat kedveli. Leginkább a romantikus irodalmat és a bűnügyi történeteket szereti olvasni.

Az utóbbi években betegsége miatt lánya, Marianna segíti a könyvek kölcsönzésében. Segítőkész gyermeke minden hónapban megjelenik a könyvtárban és szinte minden esetben 10 könyvet visz 72 éves édesanyjának, kihasználva ezzel az egyszerre kölcsönözhető dokumentum-keretet, s a határidőt tartva jön az újabb könyvekért. A könyvtár statisztikájának alapján a felnőtt olvasók közül Marika néni kölcsönözte az idei évben a legtöbb kiadványt az intézményből, szám szerint 96-ot, kiérdemelve ezzel az Év Olvasója díjat Kiskunfélegyházán.

Marika nénit nagyon meglepte az, hogy idén ő kapta ezt a megtisztelő címet. Elmondta, hogy amikor felhívták a könyvtár dolgozói, hogy gratuláljanak neki, azt hitte, hogy valami probléma van, arra gondolt, hogy talán nem adta vissza időben a kikölcsönzött könyveket. Nem azért olvasok, hogy díjat kapjak – mondta őszinte mosollyal. Szerinte az olvasás sokkal szórakoztatóbb mint bármely tv-műsor, ezért biztatja a fiatalokat is a könyvek szeretetére.

- Ameddig bírok, addig biztos, hogy még sokat fogok olvasni – mondta Marika néni, Az Év Olvasója.

V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!