Helyi hírek 2015. október 11. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Ifjú Kócsagőrök vetélkedtek

Ifjú Kócsagőrök vetélkedtek
Elméleti és gyakorlati ismereteikről tettek tanúbizonyságot a fiatal természetvédelmi őrök. Az Ifjú Kócsagőr program országos döntőjét a Kiskunsági Nemzeti Park területén tartották.

Tőserdő, a Kontyvirág Erdei Iskola, valamint Tiszaalpár adott helyett az Ifjú Kócsagőr program országos döntőjének. Az ország kilenc nemzeti parkjából a legképzettebb fiatalok vettek részt mentorukkal, a természetvédelmi őrök versenyében, ami elméleti és gyakorlati feladatokból állt. A főiskolás és egyetemista fiatalok két hetet töltöttek el az adott természetvédelmi őr mellett a saját nemzeti parkjukban, hogy fel tudjanak készülni a versenyre. Az elméleti részben erről kellett egy előadást tartaniuk. Egy könnyített természetvédelmi őri vizsgát is teljesíteniük kellett. A harmadik elméleti feladatnál pedig öt percben kellett kreatívan beszélni a természetvédelemről.

A gyakorlati feladatok között szerepelt: csoportvezetés, tűzoltási gyakorlat, illegális fémkeresők ellenőrzése, madárfelismerés, egy védett növény állományának a felmérése, fafaj felismerés, imitált falopásnál helyszínelés, illegális horgászat ellenőrzése, természetvédelmi kezelési terv összeállítása, hal fajok felismerése.

Dr. Aradi Csaba, a zsűri elnöke elmondta, hogy nagyon színvonalas előadásokat hallgattak, jó anyagokat kellett elbírálniuk, nehéz dolga volt az öttagú zsűrinek. Az indulóknak kétszáz pontot lehetett elérni. Az első helyezett 184 ponttal nyerte meg a versenyt. Aradi Csaba úgy fogalmazott, hogy a versenynek valamennyien a nyertesei, mert nem csak az Ifjú Kócsagőrök és mentoraik, de a zsűri tagjai is sokat tanultak. A legfontosabbnak a pontszámok elérése után azt tartotta, hogy beszélgethettek a természetvédelem fontosságáról. A nagy nyertese ennek a versenynek maga a természet, mert akár ezen a pályán folytatja életútját az Ifjú Kócsagőr, akár máshol, a természetre biztosan mindig oda fog figyelni, hangsúlyozta.

A zsűri véleménye alapján az első díjat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának a párosa a kunszentmiklósi Mikus László és Erdős Sarolta kapta. Az elismerést, a Tutajos és Matula-díjat Rácz Andrástól, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyéért felelős helyettes államtitkártól vehették át. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság különdíját, köztük egy olyan tűzoltósisakot, amit már élesben is használtak, Hazafi Dorottya és dr. Hegyi Zoltán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának a párosa vehette át. Valamennyi döntőbe jutott páros kapott ajándékot.
 

Kiemelkedő szerepe van a fiataloknak

Az Y-Triász, melynek tagjai a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park, 2013-ban határozta el, hogy létrehozza az Ifjú Kócsagőr programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. A programban a Vidékfejlesztési Minisztérium és a tíz Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének köszönhetően az elmúlt évek alatt több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok a nemzeti parkokban ismerkedhettek meg a természetvédelem titkaival.


Fotó: Szentirmay Tamás




 

Kövessen minket a Facebookon is!