Kultúra 2015. október 12. 10:30

A könyvtárba mentem, gyere utánam!

Képgaléria
A könyvtárba mentem, gyere utánam!
Ezzel a mottóval, rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal, és sokféle meglepetéssel vártak mindenkit országszerte október 11-én, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak. Félegyházán ez a nap az Egészség jegyében zajlott. Az olvasók elsőként dr. Pásztor Judit orvos előadását hallgathatták meg, amelyen a szívinfarktus megelőzéséről esett szó. Ezután korunk első számú egészségügyi kihívásáról, a metabolikus szindrómáról (a vérzsírszint, a vérnyomás, a vércukorszint és a testsúly együttes zavara) beszélgethettek dr. Kovács Zsolt orvossal.

A Könyves Vasárnapon az Eleki Életmódközpont szakemberei egész nap egészségállapot-felmérő vizsgálatokat végeztek, amelyet sokan vettek igénybe. Emellett egészséges ételeket is kóstolhattak az érdeklődők. A könyvtárba érkezőknek lehetőségük volt tüdőkapacitás-, testzsír- és vérnyomás-mérésre, továbbá a szív terhelhetőségének felmérésére, egészség életkoruk kiszámítására is.

A vizsgálatokat követően két orvos segítségével elemezték az eredményeket. A nap utolsó előadását dr. Reisinger János irodalomtörténész tartotta a könyvtár kamaratermében A Biblia a betegség-megelőzésről és gyógyításról címmel.

A látogatók sok egészség megőrzéssel kapcsolatos hasznos tanáccsal lettek gazdagabbak, több egészséges étel elkészítésének módját tanulhatták meg. Ezen a napon a könyvtár rendkívüli nyitva tartással, kedvezményes beiratkozással és késedelmi díjak elengedésével várta az olvasókat.

V. K.



 

Kövessen minket a Facebookon is!