Helyi hírek 2015. október 12. 21:00

Keresztszentelés a Molnártelepen

Képgaléria
Keresztszentelés a Molnártelepen
A felújított útmenti fogadalmi keresztet szentelte fel dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke október 11-én a Molnártelepen, a Nagyszőlő úton. A keresztet Rusai Bálintné állíttatta 1899-ben. A kereszt állaga az évtizedek során rendkívül megromlott, környezete sokszor gondozatlanná vált. Ezért döntött úgy Jégh Iván és családja, hogy felújítják. A kereszt vasárnap óta újra teljes pompájában áll az út mentén a molnártelepiek örömére és büszkeségére.

A kereszt történetét a felújítást kezdeményező család tagja, Jégh Roberta ismertette, aki elmondta: 116 évvel ezelőtt a fogadalmi útmenti keresztet Rusai Bálintné (Kanyó Katalin) állíttatta. Az elbeszélések szerint villám csapott a gazda földjébe, és tönkrement a termése több egymást követő évben. Ekkor tett fogadalmat, hogy keresztet állíttat a földjére. A kereszt sóskúti homokkőből készült, és ezen a tájon egyedülálló szecessziós, akantuszleveles motívumokkal díszített talapzatra helyezték el. Fogadalma meghallgattatott, és ezt követően a villámcsapások elkerülték a földjét.

A felújítást Bozóki István kőfaragó-restaurátor vállalta fel. A restauráció során ügyeltek arra, hogy az eredeti darabok megmaradjanak. A kereszt környezetét is szépen rendbe tették, a könnyebb megközelíthetőség érdekében pedig lépcsőt építettek.

s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!