Helyi hírek 2015. október 12. 16:30

Strasbourgban jártak a gimnazisták

Képgaléria
Strasbourgban jártak a gimnazisták
Strasbourgba utazott október első hetében a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium kilenc diákja és kísérőtanára. A fiatalokat Deli Andor, az Európai Parlament képviselője látta vendégül, aki sok érdekes és életre szóló programot szervezett a delegációnak. A hosszú utazás után az offenburgi szállodában töltöttek két éjszakát.

Az első napon egy szabadtéri makákó majomparkban kézből etették a majmokat, miközben megfigyelhették az állatok mindennapjait. A parkról és a makákókról a helyszínen angolul hallgathattak meg egy tájékoztatót. Később Obernai középkori hangulatában gyönyörködhettek, ahol alkalmuk volt megkóstolni a világhírű francia konyha ételkülönlegességeit. A következő állomás az úticél, Strasbourg volt: lehetőség nyílt a Katedrális tornyából megcsodálni a panorámát és jutott idő az utcai árusok és kávézók kavalkádját is felfedezni. A rövid városnézés után a történelmi belvárosban sétahajóztak, ahol megnézték a város nevezetességeit.

A második napon szabadprogram keretén belül ajándékokat vásároltak Offenburg központjában, hogy kedveskedjenek az itthon maradottaknak. Második strasbourgi útjukon meglátogatták az Európai Parlamentet, ahol a szigorú biztonsági ellenőrzés után Láng Péter, az EP munkatársa várta a félegyházi diákokat és nevelőket. Előadást hallhattak az Európai Parlamentről és az Európai Unióról. Ezt követően Deli Andor képviselővel folytattak kötetlen beszélgetést. A jó hangulatú diskurzust egy kvízjáték zárta, ahol a Mórás diákok szépen szerepeltek.

Ebéd után a diákok láthatták, hogyan zajlik egy plenáris ülés az Európai Parlamentben és fülhallgatón keresztül hallgathatták a hozzászólásokat. Mindannyiuk számára érdekes volt testközelből látni, hogyan és hol születnek az egész Európai Uniót érintő döntések.

Élményekkel gazdagon, új barátságokkal tértek haza.


Bata Szilvia
kísérőtanár



 

Kövessen minket a Facebookon is!