Helyi hírek 2015. október 15. 13:30

Energiatakarékos ledes izzókkal újul meg a közvilágítás

Képgaléria
Energiatakarékos ledes izzókkal újul meg a közvilágítás
December 15-éig megújul Kiskunfélegyháza teljes közvilágítása. Az október 12-én aláírt szerződés értelmében hamarosan megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, amelynek keretében a város teljes bel- és külterületén a hagyományos fényforrásokat ledes lámpákra, a már megvilágított középületek világítástechnikáját pedig ledes reflektorokra cserélik. Minderről Csányi József polgármester tájékoztatta a sajtó munkatársait.

Egy sikeres pályázatnak, és egy éves előkészítő munkának köszönhetően 3.400 lámpatestet cserélnek a következő hetekben energiatakarékos Led-es fényforrásokra. Az elnyert mintegy 484 millió forintos támogatás a beruházás száz százalékát fedezi.

–  A szerződés aláírását követően megtörtént a lámpatestek megrendelése, és november elején megkezdődik a felszerelésük is – mondta el a polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a lakossági áramszolgáltatást a munkálatok egyáltalán nem érintik, és a kivitelező partner ígérete szerint a közvilágítás is zavartalan lesz a munkálatok ideje alatt. A napi 200-250 felszerelt lámpatest ugyanis mindjárt a beszerelés napján működőképes is lesz.

Csányi József beszámolt arról is, hogy a projekt megnyerését követően, az előző városvezetés által készített dokumentumok áttekintése során azt találták, hogy a tervezett világítótestek minősége igen gyenge, és az elvárt teljesítmény mellett nem alkalmas a remélt megtakarítás elérésére. A fejlesztési csoport munkatársainak gondos számításait mérlegelve a városvezetés úgy döntött, hogy nem éri be a silány minőséggel, és a legkorszerűbb világítótestek között számon tartott Philips fényforrásokkal készítettek új pályázati leírást. A pályázatban módosították az Energetikai Tanulmányt és a Megvilágítási Tervet. A műszaki változtatásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mint a KEOP Közreműködő Szervezete elfogadta, így a közbeszerzési eljárás már a módosított új kritériumokra lett elindítva. S bár a változás miatt a közbeszerzési eljárás lefolytatása hosszabb időt vett igénybe, a nyereség egyértelmű. Kiskunfélegyháza eddig évente 70 millió forintot felemésztő közvilágítási költsége a beruházásnak köszönhetően 20-25 millió forinttal csökken. Igaz – tette hozzá a polgármester – hogy a meghibásodott és elöregedett lámpatestek cseréjére minden évben el kell különíteni egy jelentősebb összeget.

Az új lámpatestek egyébként alumíniumból készültek, és edzett síküveggel vannak ellátva, ebből adódóan UV-, por-, ütés- és vízállók. Az új fényforrások élettartama pedig akár 30-50-szerese a hagyományos, jelenleg üzemben lévő izzókénak.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!