Helyi hírek 2015. október 14. 16:30

Sikeres projekt zárul

Képgaléria
Sikeres projekt zárul
Október 31-én zárul a „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban” címet viselő két éves projekt, amelynek eredményeit és tapasztalatait sajtótájékoztatón foglalta össze október 14-én, szerdán Farkas Mihály projektmenedzser.

–  A projekt keretében mintegy 750-800 köbméternyi szemetet szállíttatott el az önkormányzat a Délibáb utcából és az Alpári út 1. szám alól – emlékeztetett Farkas Mihály a közegészségügyi szempontból is fontos eredményre, majd felidézte az elmúlt két év további történéseit.

A program nyertesei közé sorolható többek között az egykori bankfalui iskola, mostani hajléktalanszálló különleges, arborétum jellegű udvara. Ennek faállományát és növénykultúráját sikerült felújítani a program keretében megrendezett két képzés résztvevőivel, továbbá egy konyhakert kialakítására is sor került.

Farkas Mihály elmondta: örömteli, hogy a hajléktalanszálló lakói sokat vannak jelen a Csillag Szolgáltatópont életében. A két intézmény közötti átjárás nem csak mentesíti a hajléktalanszállót, de többek között mosási, szárítási, tisztálkodási lehetőséget kínál az ott élő, nehézsorsú embereknek.

– Míg két évvel ezelőtt üres önkormányzati lakások között bolyonghatott a betérő, addig ma egy igazi roma kulturális közösség kezd formálódni a Csillag Szolgáltatópontban – fogalmazott a projektmenedzser, és az itt nyújtott szolgáltatások létjogosultságát az eltelt egy év adataival támasztotta alá. Ez idő alatt csaknem 3500 fő, vagyis munkanaponként 10-15 ember fordult meg a Csillag Szolgáltatópontban, több mint 900-an mosodai szolgáltatást, csaknem 530-an a szárítást vették igénybe, s mintegy 400-an az informatikai szobákat látogatták.

A TKKI közreműködésével 50 fő vett részt képzésben, s az egyéni fejlesztési tervek – mondta el Farkas Mihály – igazi sikertörténetekről is árulkodnak. Például amikor a 6 általánossal rendelkező férfi nem csak a 8 általánost, hanem egy targoncás képzést is elvégezte, s ma már dolgozik.

A Csillag Szolgáltatópontban jelenleg is három roma közfoglalkoztatott dolgozik, többek között nekik is köszönhető a rend és tisztaság. Ez alapelvárás is, hiszen az elmúlt két évben tréningek, programok, családi délutánok színesítették a szegregátumban élők életét, mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások, orvosok, médiaszemélyiségek, politikusok fordultak meg a helyszínen. A Délibáb utcai lakosok méltán érezhették, hogy valami felpezsdült körülöttük. Ennek a pozitív hatásait szeretné a projektmenedzser továbbra is megtartani.

A projekt fenntartási időszakában – a gazdasági bizottság szeptember 29-i döntése értelmében – a Délibáb utca mögötti önkormányzati területeket ingyenes használatba kapják az ott lakók. A földet igénylőknek azonban kötelező részt venniük a kerti gazda szakkör munkájában. A projektmenedzser ettől növénykultúrák szakszerű ápolását, és az illegális hulladék újratermelődésének megszűnését reméli.

 

Kövessen minket a Facebookon is!