Gazdaság 2015. október 15. 10:20 Forrás: szabadfold.hu

Százmilliárdokat utalnak péntektől

Százmilliárdokat utalnak péntektől
Több mint 250 milliárd forint átutalását kezdheti meg a magyar hatóság pénteken, ugyanis uniós engedélyt kaptunk arra, hogy december helyett már október közepétől megkezdjük az uniós területalapú és egynémely más, kisebb összegek kiutalását. Hektáronként nagyjából 50 ezer forintot fizetnek most.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 16-án megkezdi a területalapú támogatások és a termeléshez kötött hozzájárulás előlegeinek kifizetését. Az uniós forrásból finanszírozott támogatások mellett az egyes átmeneti nemzeti juttatások után járó előleget is hamarosan kézhez vehetik az állattenyésztők. Az idén új jogcímként jelentkező zöldítési támogatás előlegeinek kifizetése is elindul. Az egységes területalapú támogatás idei összege 227,28 milliárd forint, ennek 75 százalékát kezdhetik el utalni. A támogatás hektáronkénti mértékét minden évben az MVH-hoz beérkezett egységes kérelmek ellenőrzése után állapítják meg. Az idén összességében 4,99 millió hektárra fizethet ki területalapú támogatást az MVH, így egy hektár után hozzávetőlegesen 45 500 forintot kaphatnak a gazdálkodók. A most megkezdett előleg kifizetésének mértéke hektáronként legfeljebb 31 868 forint lehet.

A zöldítés teljes összege 126,54 milliárd forint ebben az évben, az előleg hektáronként 17 747 forint lehet. Így azok a gazdálkodók, akik az egységes kérelemben a területalapú támogatásra és a zöldítésre is bejelentkeztek – és teljesítik a vállalt feltételeket – néhány nap múlva hektáronként közel 50 ezer forintot kaphatnak.

A számos állattenyésztési és növénytermesztési támogatást összefogó, termeléshez kötött konstrukció idei összege 63 milliárd forint. Az előlegek kifizetését még ősszel megkezdi az MVH. Ezen belül az anyajuhtartók egyedenként 5406 forint előlegre számíthatnak, az anyatehenek után 35 948 forint, a hízott bikák után 13 227 forint, míg a tejhasznú tehenek után 72 852 forintos előleget vehetnek fel az állattartók . írja a magyaridok.hu. A kertészetek is örülhetnek, a zöldségnövények termesztése után járó támogatásból most hektáronként 46,7 ezer forint előleget kapnak, az ipari zöldségnövények után pedig 36,7 ezer forintot utal át hektáronként az MVH. A fiatal gazdáknak járó juttatás kerete az idén 3,24 milliárd forint. A mintegy 153 ezer hektár támogatható terület után 14 483 forint előleget vehetnek fel a negyven év alatti termelők.

Az európai uniós forrásból nyújtott támogatások mellett nemzeti forrásból újabb milliárdokkal támogatja a kormány a hazai állattenyésztést. Az átmeneti nemzeti támogatások összegéről szóló rendelet szerint a hízottbika-tartásra az idén mintegy 3,32 milliárd forint áll rendelkezésre. A tejtermelők is jelentős összegre számíthatnak, a rendelet szerint a tejtámogatás erre az évre 12, 74 milliárd forintot tesz ki, amelyből még az idén egy liter tejre vetítve 4,93 forintot kaphatnak kézhez a termelők. Szintén a tejpiaci szereplőket támogathatja az anyatehéntartást segítő termeléshez kötött, mintegy 3,26 milliárd forint nemzeti támogatás. A juhágazat szereplői még az idén pénzhez jutnak, az anyajuhtartást összesen 19,54 millió forint segíti, amit a kedvezőtlen adottságú területen gazdálkodók számára igénybe vehető hozzájárulás további 493,7 millió forinttal egészít ki.

 

Kövessen minket a Facebookon is!