Helyi hírek 2015. november 8. 09:30

Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk
Műemléki védettség alatt áll. Az egyetlen megmaradt alulhajtós szélmalom a Dél-Alföldön, Magyarországon.

Félegyházán, a város határában 1850 körül még 62 szélmalomról szól a feljegyzés. A szélmalmok a XIX. században élték fénykorukat. A gőzmalom megjelenésével a szélmalom felett eljárt az idő. Az 1900-as években már nem épültek újabb szél által működtetett malmok. A régiek közül néhány tulajdonos örökségül hagyta fiára a malmát. Ilyen volt Pajkos- Szabó József, akinek malma a Kismindszenti út mellett állt, melyet Fábián János épített fel.
 

A malomnak az évtizedek során számtalan tulajdonosa volt. Legtöbbjüket az rémíthette meg, „hogy mikor aztán nagy viharok jöttek, tetemes kár esett az építmény nagyméretű hajtószerkezetében”. A Pajkos-Szabó-féle malom négyvitorlás. A malom lisztelő padján Jézus faragott monogramjában gyönyörködhetünk. Gazdag levéldísz között a következő felirat olvasható:
 

„Ezen szel malmot építette
Csányi Lajos az mindszenti
Út melléki Lakosok Könnyebb
Segere 1860-ikban augusztus 18.”

 

A szélmalom Pajkos-Szabó István tulajdona volt 1941-ig. Ekkor a Magyar Történeti Múzeum megvásárolta 1000 forintért. Az 1950-es évekig még működött a malom, igen nehéz és rossz körülmények között. Állaga egyre romlott. 1950-ben Mezősi Károly javaslatot terjesztett a Nemzeti Múzeum elé, hogy a szélmalmot mentsék meg és telepítsék be Félegyházára.

A szélmalmot 1961. augusztus 10-én hozták be a Kiskun Múzeum udvarába. Szétbontották a falazatát, szétszedték az őrlőjáratot, a hajtószerkezetet és minden faanyagot tartósítószerrel kezeltek, mielőtt ismét összerakták. A mentési és áttelepítési munkákban nagy szerepe volt Varga László építészmérnöknek és Lükő Gábor (1909-2001) múzeumigazgatónak.

Az ácsmunkákat a szélmalomjavítók nagy öregje, Mogyoró Sándor végezte. A munkákat nagy szakértelemmel segítette és irányította a volt tulajdonos Pajkos-Szabó István. A munkát 1962-ben fejezték be. 1975-ben, 1984-ben és 2003-ban felújították. A malom köré értékes egyházművészeti tárgyakat helyeztek el: útmenti kereszteket, haranglábakat.
 

Anyaga: fa és vályog
Építtette: Csányi Lajos
Épült: 1860. augusztus 18-án
Építette: Fábián János
Stílusa: népi



 

Kövessen minket a Facebookon is!