Gazdaság 2015. október 17. 08:25 Forrás: MTI

A földprivatizációt segítő hitelprogram indul

A földprivatizációt segítő hitelprogram indul
Földet a gazdáknak! néven indít programot a Magyar Fejlesztési Bank. A program során árveréseken kínált földterületek megvásárlását támogatják.

A 150 milliárd forint keretösszegű hitelprogram célja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által a Földet a gazdáknak! program keretében az - állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítéséhez szükséges intézkedésekről szóló vonatkozó kormányhatározat alapján - árverés útján értékesített földrészletek megvásárlásának finanszírozása. A hitelt forintban lehet felvenni, futamideje legfeljebb 20 év.
 

Erdő, mező

A hitel kamatozása az első tíz évben fix 1,95 százalék/év. Azt követően az akkor elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett kaphatnak hitelt a hitelprogram résztvevői. A hitel legkisebb igénybe vehető összege 3 millió forint, és ügyfelenként nem haladhatja meg a 300 millió forintot. A hitelt az ügyfelek egyszerűsített hitelbírálati eljárás keretében vehetik igénybe. A hitel a szerződés teljes futamideje alatt díjmentesen előtörleszthető.

A hitelprogramban az a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi vonatkozó törvény szerint termőföld vásárlásra jogosult belföldi természetes személy vehet részt, aki földműves őstermelő vagy földműves egyéni vállalkozó, valamint nyertes árverezőként a Magyar Nemzeti Bank által elindított növekedési hitelprogram második szakaszára vonatkozó terméktájékoztató szerinti kritériumoknak megfelel, és aki a kormányhatározat alapján árverésen értékesített földrészlet megvásárlására a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel adásvételi szerződést kötött.
 

A Budapest Bank a partner

Amennyiben a hitelfelvevő a megvásárolni kívánt földrészlet haszonbérlője, vagy a földrészletre vonatkozó megkötött jövőbeni haszonbérleti szerződéssel, illetve Nemzeti Földalapról szóló törvény (az Nfa tv.) vonatkozó bekezdése szerinti megbízási szerződéssel rendelkezik, akkor a hitelfelvételhez szükséges sajáterő mértéke a földrészlet vételárának 10 százaléka. Minden más esetben a szükséges sajáterő mértéke a vételár 20 százaléka.

Az MFB a késedelmi kamaton, az ügyfelek által kezdeményezett szerződésmódosításhoz kapcsolódó díjon és késedelmes hitelekhez kapcsolódó behajtási költségátalányon túl egyéb díjat és költséget nem számít fel. Az MFB a hitelterméket a Budapest Bank mint közvetítő partnerbank fiókhálózatán keresztül forgalmazza, a hitelprogram a Budapest Bank teljes hálózatában elérhető.Fotó: MTI

 

Kövessen minket a Facebookon is!