Kultúra 2015. október 18. 18:45

Jubiláló Zenebarátok

Képgaléria
Jubiláló Zenebarátok
A Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa október 16-án a Szent István templomban, október 17-én pedig a Mezőgazdasági Szakiskola sportcsarnokában ünnepi hangversennyel emlékezett megalakulásának 20. évfordulójára. A jubileumi hangversenyen közreműködött az olaszországi Feltree városának Solo Voci férfikara és a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar Kamaraegyüttese.

A jubileumi hangversenyen Csányi József polgármester méltatta a kórus két évtizedes munkáját. Megköszönte azt a sok-sok felemelő pillanatot, amikor a dalosok kellemes és szórakoztató pillanatokat szereztek Félegyháza lakóinak. Külön méltatta azt, hogy az énekkar számos hazai és külföldi találkozón is nagy sikerrel szerepelt, jó hírét keltve ezzel a városnak.

A kórus 20 éves munkáját Lukács Ferenc, a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Egyesületének elnöke összegezte röviden: „Nem hiszem, hogy 20 évvel ezelőtt valamelyikünk is komolyan gondolta volna a közül a hét férfi közül, akik egy alkalmi kórus megalakulásáról döntöttek, hogy ez lesz a vége.

Mi csak közösen szerettünk volna énekelni, a közös éneklés, a kórusmuzsika okozta, sokszor euforikus hatásával szerettük volna szebbé tenni életünket, s énekünkkel a minket hallgatók életét.

Könnyű egy soha meg nem határozott célt sokszorosan túlteljesíteni, ha mindez észrevétlenül, a kihívásokat, a tökéletest túlszárnyalni igyekvő, a megmérettetéstől nem riadó tettvágy buzgólkodik 40 emberben próbáról próbára.

A sok pici szikrából lángot gyújtó, alapító karnagynak, Kapus Bélának úttörőként kellett amatőrökből profi szemléletű kórust verbuválni. Az ő általa lerakott szikla alapozta meg egy másik tehetség, Szatmári Imre  különleges érzékével, alkotókészségével, fanatizmusával, azt a sikert, hogy az elérhető legmagasabb, Hangversenykórus minősítést háromszor is megélhette a  kórus.

A 20 éves munkát sok-sok pici és komoly hozzájárulás, támogatás segítette. Sokakat kellene felsorolni. Mecénásaink támogatásai, a kórusmuzsikát szerető fantasztikus közönségünk, családtagjaink nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

De itt vagyunk! 20 évvel idősebben, fáradtabban, sokkal több gonddal, de akkor is tetterősen, bízva a jövőnkben.”

s. r.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!