Helyi hírek 2015. október 21. 09:30

Rendkívüli magyarórák a romániai magyar nyelvű iskolákban

Képgaléria
Rendkívüli magyarórák a romániai magyar nyelvű iskolákban
Még 2013-ban történt, hogy az Arad-megyei Zimándújfalu általános iskolája felvette Móra Ferenc nevét. Az erdélyi település a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumot „választotta” testvériskolának. Látogatásaik során hallottak arról, hogy városunk díszpolgára Juhász István tanár úr félegyháza egyik legismertebb és kedveltebb előadója szívesen és szeretettel tart különböző témákban előadásokat. Petőfi Sándor költészete mellett a reformkor, illetve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetének kiváló ismerője is.

A gimnázium „Örökös Tanára” felkérést kapott két rendkívüli magyarórára Móra Ferenc életéről és munkásságáról Zimándújfaluban, a névadóról elnevezett iskolában, illetve egy aradi általános iskolában. A foglalkozás a 4-8. osztályos diákok számára lendületes előadásmódjával, humorával, a témák változatosságával egy percig sem volt unalmas. Ezt csak az tudja ilyen módon megtartani, aki tősgyökeres félegyháziként a nagy író és publicista életművének kiváló ismerője, és szereti is munkáit.

Rövid búcsúzás után már újabb helyszínre, az aradi Aurel Vlaicu Iskolába indultunk. Ebben az intézményben a román mellett magyar és német oktatási nyelvű tagozat is működik. Az óra itt is magával ragadta a hallgatóságot. Ezt a végén fergeteges tapssal jelezték. Déltől egy rövid városnézés következett az hősöknek lerótt tiszteletadással egybekötve. Trianon után kb. 70 évvel később sikerült újra felállítatni az aradi „13” hatalmas emlékművét. Ebben jelentős szerepe volt a bennünket kalauzoló Matekovics Mihály tanár úrnak, helyi nemzetiségi politikusnak.

Ezután a megtorlás helyszínén, a vár szomszédságában felállított emlékműnél helyeztünk el koszorút. A program a minorita templom megtekintésével, majd ebéddel zárult. Kár, hogy a megható és szívet melengető napot beárnyékolhatta egy barátságtalan lépés.

Zimándújfaluban az iskolára feltett magyar névadó táblát a román hatóságok levették, mert „feljebb volt, mint a román nyelvű”. No comment! Juhász István tanár urat továbbra is szeretettel várják.
 

Ozsvár Péter tanár




 

Kövessen minket a Facebookon is!