Helyi hírek 2015. október 21. 14:05

Mezgés finomságok a Mártírok utcában

Képgaléria
Mezgés finomságok a Mártírok utcában
Régi álma valósult meg október 21-én a Mezőgazdasági Szakiskolának, amikor egy rövid ünnepség keretében megnyitotta mintaboltját a Mártírok utcában. Az itt kapható termékek előállítói és értékesítői is a diákok. Megtermelik a takarmányt, felnevelik a mangalicákat és egyéb jószágokat, a feldolgozó üzemben pedig elkészülnek a késztermékek a kolbásztól a disznósajtig.

Élelmiszerüzemeinkben termékeket állítunk elő, és ehhez kerestünk értékesítési lehetőséget. Az önkormányzat segítségével ez most megvalósulhatott. Ez az üzlet közvetlenül a termelőtől (akik az iskola diákjai) közvetlenül juttatja el a húst, a zöldségféléket és egyéb élelmiszereket a vásárlókhoz.

Diákjaink 200 hektáros tangazdaságunkban megtermelik a takarmányt, ezzel felnevelik a sertéseket – köztük a mangalicákat -, amelyeket a saját tanüzemünkben levágjuk és feldolgozzuk.  Mindent tudunk gyártani, így a boltunk kínálata is gazdag lesz. A bolti tapasztalatok alapján pedig a vevők igényeihez is tudunk alkalmazkodni.

Fontos számunkra ez az üzlet azért is, mert tanulóink közvetlen visszajelzésekből érzékelhetik munkájuk értékét, eredményességét. Nemcsak a tanteremben próbáljuk megmagyarázni például azt, hogy értékesítőként hogyan kell viselkedni a vevővel, hanem ezt élőben kipróbálhatják, gyakorolhatják. Ez ma már elengedhetetlen követelménye egy magas színvonalú oktatásnak – mondta el Rózsa Pál igazgató a mintabolt átadásakor.

Balla László alpolgármester arról szólt az avató ünnepségen, hogy a mintabolt megnyitását azért is támogatta az önkormányzat, mert a választások során a gazdaságfejlesztést tűzték ki legfőbb célul. Ez a mintabolt munkahelyet is teremt, de ennél is fontosabb, hogy azok a tanulók, akik itt húsipari szakmunkásként gyakorlatot szereznek, azok, iskolájuk befejeztével könnyebben el tudnak helyezkedni a városban.

Az önkormányzat jelképes összegért bocsátotta rendelkezésére az üzlethelyiséget a mezőgazdasági iskola részére, hogy ezzel a lehetőséggel is támogassa az oktatást.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!