Helyi hírek 2014. április 4. 09:21

Világbajnok műkörmös

Képgaléria
Világbajnok műkörmös
A félegyházi Drozdik Melinda nyerte meg Düsseldorfban a Műköröm Világbajnokságot zselé kategóriában. A győzelemmel járó óriási serleg ma már a Batthyány utcai üzletét díszíti. Itt beszélgetünk mi is a sikerről, és az odáig vezető útról.

-  Eredetileg könyvelőnek készültem, majd informatikával kezdtem foglalkozni, végül körmös lettem – mondja nevetve, és sietve hozzáteszi: nem bánta meg. – Szeretem ezt a munkát, mert magam osztom be az időmet, kiélhetem a „mérnöki vénámat”, és a kreativitásomat is. Miután hét évvel ezelőtt elvégeztem Pécsen a műköröm-építő tanfolyamot, nagyon gyorsan kialakult a vendégköröm. Emiatt úgy éreztem, hogy van helyem a szakmában.

– Hogyan jött a versenyzés?

– Miután megszereztem a hároméves szakmai gyakorlatot, elvégeztem Budapesten a szakoktatói tanfolyamot. Az ottani oktatóm, Kovács Gabriella biztatására kezdtem meg a felkészülést, és indultam el az első versenyen 2011 decemberében. Akkor kilencedik lettem. Azóta hétszer indultam, és hétszer álltam dobogón. Miután tavaly decemberben megnyertem a magyar bajnokságot, ezzel kvalifikáltam magam a düsseldorfi világbajnokságra.

– Milyen szempontok szerint történik a bírálat?

– Ez a verseny a technikáról, precizitásról és mérnöki pontosságról szól. A versenykiírás szerint művészi kivitelű szalonkörmöt kell készíteni, meghatározott kockaformában, francia véggel, körömágy-hosszabbításos technikával, majd az egyik kezet át kell lakkozni pirosra. Mivel a hosszabb köröm elkészítése technikailag nehezebb, magasabb pontszámokat lehet vele elérni. A végeredményt minden oldalról századmilliméter pontossággal lemérik, értékelik a kidolgozást, a munka tisztaságát, a formát, a hajlítást, a köröm vastagságát és a művészi kivitelt. A zsűrizés úgy történik, hogy a modell egy aprócska nyíláson keresztül benyújtja a kezét. Így a döntést a kész munkán kívül semmi sem befolyásolja.

– Milyen a jó modell?

– Mindenekelőtt türelmes. A verseny két és fél órája alatt, majd egészen az eredményhirdetésig gyakorlatilag nem használhatja a kezét, mert a köröm azonnal sérülne. Emellett fontos az is, hogy szép, hosszú, vékony, egyenes ujjai legyenek, párhuzamos körömformával, minél keskenyebb és hosszabb a körömággyal, és szabályos körömívvel.

– Mi a meghatározó a hétköznapi körömdivatban?

– A formát mindenkinek az egyéniségéhez és a körmeihez kell megválasztani, de a mindennapokban a klasszikus kocka és mandula az, ami praktikus. Színekben évente kétszer: ősszel és tavasszal változik a trend, ami meghatározóan a milánói és a párizsi divatot követi. Most a letisztult színek és formák jellemzőek, jelenleg az orchidea lila, a korallpiros és a krémes karamell a legkedveltebb. Két új effekt a tigrisszem – amikor egy fénycsík fut végig a körmön – és a krómhatás, díszítésekben pedig elterjedt az akril és az úgynevezett transzferfólia.

 

Kövessen minket a Facebookon is!