Helyi hírek 2015. október 24. 15:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Rangos elismerés egy félegyházi tűzoltónak

Rangos elismerés egy félegyházi tűzoltónak
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59., valamint a Köztársaság kikiáltásának 26. évfordulója alkalmából harmincnégyen vehettek át miniszteri, főigazgatói és megyei igazgatói elismerést a Kiskunsági Nemzeti Park területén, valamint Kiskunhalas külterületén keletkezett erdőtüzeknél tanúsított rendkívüli helytállásukért, október 22-én.


Július negyedik hétvégéje sokak számára emlékezetes marad. Emlékezetes marad azoknak, akik látták a településük fölött gomolygó füstöt, akik önkéntesként részt vettek az oltási munkálatokban, és azoknak, akik hivatástudatból védték az emberi életet és az anyagi javakat. Megyénk fokozottan erdőtűzveszélyes terület, és ezen a hétvégén két olyan nagykiterjedésű erdőtűz is volt két különálló helyszínen, amelyet a katasztrófavédelem és más szervezetek összehangolt munkájával, erőinek és eszközeinek egyidejű, koordinált beavatkozásával lehetett felszámolni.

2012. április 29-én Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén nagy kiterjedésű, hosszan tartó erdőtűz keletkezett, melynek oltási munkálatai öt napig tartottak. A tűzoltók, a társszervek és a civilek intenzív munkája és a példaértékű összefogása már akkor is megmutatkozott, bizonyították helytállásukat. Erre a helytállásra azon a 2015. júliusi hétvégén ismét szükség volt.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén július 24-én (péntek) keletkezett tűznél, mintegy 140 hektárt felölelő területen jellemzően borókás, illetve fenyves és lomberdő égett, több ponton és eltérő kiterjedésben. Három és fél napos megfeszített munkával hétfő kora estére fojtották el a lángokat a hivatásos, az önkormányzati, az önkéntes tűzoltók és az őket segítő civilek. A beavatkozók vízsugarak és kéziszerszámok segítségével dolgoztak a borókásban pusztító, valamint a fenyőerdőt is veszélyeztető lángok megfékezésén.

A munkálatokban a nemzeti park munkatársai, valamint civilek és polgárőrök is részt vettek. A rendőrség, a tűzszerészek és a mentők is segítették a tűzoltók munkáját. Az oltási munkálatokat a hőség, az erős szél – mely visszagyulladásokat okozott - és a rossz terepviszonyok nehezítették. A tűz oltását a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltók kedden délután a szükséges utómunkálatok - az izzó-parázsló részek, növényi maradványok megkeresése eloltása - elvégzését, a tűz végleges eloltását követően adták át a helyszínt a nemzeti park szakembereinek.

Az igazgatóság a többi, mentésben résztvevő tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember és civil segítők mellett a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatát adományozta Vidéki Mihály tűzoltó főhadnagynak, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, akinek vezetésével a kiskunfélegyházi egység példás fegyelemmel hajtotta végre feladatait, jelentősen hozzájárulva a természetvédelmi terület növényi és állati értékeinek megóvásához, az állami vagyonban keletkezett károk mértékének csökkentéséhez. Július 24-én, a Kiskunsági Nemzeti Park különösen védett területén keletkezett tűz első napján, az intenzív lángolással érintett helyszíneken a tűz továbbterjedésének megakadályozása volt az elsődleges feladata, amit a főhadnagy a beosztottjaival sikeresen végrehajtott. Kiemelkedő parancsnoki helytállást tanúsított a rendkívül nehéz, szinte járhatatlan, bozótos, még fel nem robbant tüzérségi robbanótestektől veszélyes területen végzett munka során. Beosztottjai biztonságát és az eredményes tűzoltást is szem előtt tartó, határozott utasításaival mintaszerűen irányította az állományát.

A főhadnagy 1999. október 1-jén kezdte tűzoltói munkáját Kiskunfélegyháza Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állományában beosztott tűzoltóként. Elhivatottságának és tehetségének köszönhetően vezetői alkalmasnak találták tiszti feladatok ellátására. Tiszti kinevezését követően 2014. március 1-jén szolgálatparancsnoki beosztásba került. Beosztottjaitól, munkatársaitól fegyelmet, precíz, pontos munkavégzést követel meg. Az eltelt idő alatt bebizonyította, hogy kiválóan alkalmas a rá bízott feladatok ellátására.



Fotó: Jóri András - BM OKF





 

Kövessen minket a Facebookon is!