Helyi hírek 2015. október 27. 09:30 Forrás: Petőfi Népe

Jó példa a parasportoló élete

Jó példa a parasportoló élete
Különleges élményben volt részük a Platán Utcai Általános Iskola hetedikeseinek, akik boldogságórán vehettek részt osztályfőnökük Tarjányi Xénia irányításával. Az óra különleges vendége Lőrincz Krisztina volt, aki 10 éve kerekesszékhez kötött. Parasportolóként azonban a világ élvonalába jutott.

Tarjányi Xénia és Lőrincz Krisztina kisgyermekkoruk óta ismerik egymást, ám az élet mindkettőjüket másfelé sodorta. Sok-sok év múlva az egyik közösségi oldalon találtak egymásra. Xénia csodálattal nézte Krisztina parasportolói eredményeit és fotóit, miközben arra gondolt, milyen jó példa lehetne diákjai előtt. Épp a híres spanyolországi zarándokutat járta, amikor megfogalmazódott benne, hogy minden boldogságórára olyan személyeket hív vendégül, akik életük példájával motiválhatják a gyerekeket. Így a Példaértékű élet címet kapta a kezdeményezés és természetesen az első vendég Krisztina volt, aki akkora akaraterővel rendelkezik és olyan képességei vannak, hogy azt mindenáron be akarta mutatni osztályának – idézte fel a boldogságóra előzményeit a történelem-rajz szakos tanárnő.

– A boldogságórák szellemiségét már régóta alkalmazom az óráimon. A gyerekekkel ötödikes koruk óta játszok személyiségfejlesztő és bizalomjátékokat. Éppen ezért örültem meg a Jobb Veled a Világ Alapítvány boldogságprogramjának, azon belül pedig a boldogságóráknak, melyek tovább erősítették az elképzeléseimet. Az országos kezdeményezéshez csatlakozva októberben kezdtem el a boldogságóra programot a gyerekekkel. Elsőként az El Caminos élményeimről tartottam fényképes beszámolót – mondta Xénia, aki szerint nagyon sokat számít, hogyan állunk az életkörülményeinkhez. Sokkal könnyebb egy problémát úgy megoldani, ha pozitívak, optimisták vagyunk.

Tarjányi Xéniától azt is megtudtuk, a boldogságprogram kitalálójának, Bagdi Bellának felkérésére úgynevezett pozitív gyerek vagyok kártyákat is készített. A vidám és színes rajzokkal illusztrált kártyák pozitív megerősítéseket tartalmaznak, segítségükkel játékosan fejleszthető a gyerekek pozitív gondolkodásmódja. Arra tanítja őket, hogy észrevegyék magukban és maguk körül azt, ami értékes, hogy mindennapi eseményekben találjanak valami pozitívumot, amelyek a segítségével könnyebben elérhetik a céljaikat, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatnak – részletezte Xénia, aki azt is elmondta a kártyákból korábban kiállítás is nyílt a Platán-iskolában, ahol egyébként még három kollégája: Farkas Imréné, Horváthné Katona Judit és Tarjányi Zita is tart boldogságórákat.

Lőrincz Krisztina parasportoló vidámságát meglepődve fogadták a hetedikes gyerekek, akik nem is gondolták, hogy egy kerekesszékhez kötött fiatal lány boldog lehet. Pedig Krisztinából árad a kiegyensúlyozottság. A boldogságórán az osztályból három riporter – Árvai Eszter, Molnár Ádám és Retkes Hanna – interjút is készített a parasportolóval, aki elmesélte, hogy a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett matematika-fizika-francia szakon. Ösztöndíjjal Franciaországban is tanult, sőt később Belgiumban tanított is. Mint mondta, autóbalesete előtt egy órával kapta meg az értesítést egy másik sikeres ösztöndíjról.




 

Kövessen minket a Facebookon is!