Helyi hírek 2015. október 27. 14:15

Félegyháza nevezetes személyeinek sírjánál emlékeztek

Képgaléria
Félegyháza nevezetes személyeinek sírjánál emlékeztek
A halottak napja tiszteletére 2010 óta szervezi meg a Kiskun Múzeum Baráti Köre és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület a temetőkerti sétát. A város történetéhez kapcsolódó nevezetes személyek sírhelyeit október 24-én a Felsőtemetőben keresték fel. A síremlékeknél Kapus Béláné, Kállainé Vereb Mária, Kovács Gyula, Fekete Beatrix és Mészáros Márta ismertette az elhunytak életútját, munkásságát.

A Felsőtemetőben felkeresett sírhelyek:

Pásztor Ferencné Gluzek Etelka (1915-ben hunyt el) Pásztor Ferenc Petőfi-kutató felesége, polgári iskolai tanítónő.

Kneffel Ede (1920-ban hunyt el) a neves vendéglős – szállodás, aki 1879-ben költözött városunkba, először a régi nagyvendégfogadó - a Duttyán, majd 1886-tól az új Korona szálló bérlője volt nyugalomba vonulásáig 1909-ig. A családi nyughelynél emlékeztek még fiaira és leszármazottaira.

Szalay Gyula (150 évvel ezelőtt, 1865-ben született a Somogy megyei Böhönyén) A főgimnázium tanári állására jelentkezve 1893-ban került Félegyházára. Tanári pályája mellett a gimnázium régiségtárára alapozva javasolta a városi tanácsnak egy múzeum alapítását, amely 1902-ben megtörtént és első múzeumőre is volt 1934-ig. Ezenkívül, mint tornatanár a sport szeretetét is fontosnak tartotta, fiával teniszegyesületet alapítottak és pályát hoztak létre a Fürdőszálló melletti területen. Részt vett a Hangya Szövekezet megalapításában, a méhészet népszerűsítésében. 1895-ben újságot alapított Félegyházi Hírlap címen.

Dr. Fazekas Lajos (1915-ben született) a mai közkórház első igazgató főorvosa volt 1959-tő haláláig 1973-ig.

Dr. Kiss István (1955-ben hunyt el) országgyűlési képviselő, városunk díszpolgára.

Bacsa Mária Gizella (1915-ben született) tanítónő. Testvérével örökölt házukat a városnak ajánlották fel a Tóth Kálmán utcában, szociális intézmény létrehozására.

Szamosfalvi Imre (1915-ben született) aranydiplomás tanító, a Tanítóképző gyakorló iskolájának hosszú ideig igazgatója volt.

Holló Gáspár 1820-ban született, neves fiai közül Holló Józsefre emlékeztek még, aki 1905-ben hunyt el. Ő volt a félegyházi ipartestület első elnöke.

Hegedűs Imre rendőrkapitány (1915-ben hunyt el).

Fekete Pál (1995-ben hunyt el) tanár, országgyűlési képviselő 1990-1994, valamint a Közművelődési Egyeslület alapító elnöke volt.

Krecz Gyula juhász (2005-ben, 10 éve hunyt el) gazdag pásztorgyűjteményét a Kiskun Múzeumnak adományozta.

II. világháborús emlékműnél a világháború áldozataira emlékeztek.

Zárásként pedig a temetőkerti séta résztvevői megemlékeztek az ebben az évben elhunyt neves halottainkra is.

Az Alsótemetőben november 7-én 14 órára vár mindenkit temetőkerti sétára a Kiskun Múzeum Baráti Köre ésa Móra Ferenc Közművelődési Egyesület.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!