Gazdaság 2015. október 28. 10:15 Forrás: MTI

Nem termeszthetők génmódosított kukoricafajták Magyarországon

Nem termeszthetők génmódosított kukoricafajták Magyarországon
Az EU-ban termesztési engedélyezés előtt álló, vagy korábban már engedélyezett génmódosított (GM) kukoricafajták termesztési engedélye nem terjed majd ki Magyarország területére az Európai Bizottsághoz beterjesztett magyar kérelem alapján - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.



A tárca kiemeli: az ország elkötelezett kiállása a GMO-mentességért vívott harcban ismét nem volt hiábavaló és a sikerrel zárult folyamat eredményeként Magyarország megőrizheti GMO-mentes mezőgazdaságát, teljesítve ezzel az alaptörvényben is kitűzött célt. Mint írták, a magyar kormány éveken át vezető szerepet játszott abban a tárgyalási folyamatban, amely végül idén márciusban jogi lehetőségét teremtett a GM-növények köztermesztésének tagállami tiltására.

A több mint 4 évig tartó tárgyalássorozat során Magyarország minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy megállapodás szülessen a javaslatról. A tiltást lehetővé tévő uniós jogszabályt az EU tagállamai közül elsőként ültették át a magyar nemzeti jogrendbe. Az új irányelv alapján a tárca 2015. szeptember 21-én megküldte az Európai Bizottság számára azokat az értesítéseket, amelyekben követelte, hogy az engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények (összesen 8 GM kukorica) termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarország területére - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a 2015. október 22-i határidőig az érintett vállalatok közül a Pioneer, a Syngenta és a Dow Agrosciences nem reagált a magyar követelésre, ezzel hallgatólagosan belegyeztek abba, hogy jövőbeli GM termesztési engedélyük ne legyen érvényes Magyarország területén. A Monsanto - amelynek engedélyezési folyamat alatt álló kérelmére és meglévő engedélyére is vonatkozott a követelés - válaszlevelében csalódását fejezte ki, azonban nem emelt kifogást a kiigazítással kapcsolatban. Ezek alapján az Európai Bizottságnak minden jelenleg termesztésre beadott kérelem és meglévő engedély földrajzi hatályának kiigazítását el kell végeznie.

Az FM közölte: amennyiben a jövőben további GM-növényekre vonatkozó termesztési engedélykérelmet nyújtanak be az Európai Unióban, úgy Magyarország minden esetben kezdeményezni fogja, hogy az engedélyek területi hatálya ne terjedjen ki az ország területére.

Az FM emlékeztetett arra: az uniós tagállamok többsége, 17 tagállam (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország és Szlovénia) és 4 régió (Vallónia, Skócia, Wales, Észak-Írország) nyújtotta be követelését az októberi határidőig. Az új irányelv népszerűségéből is látható, hogy Európa zöme - Magyarországhoz hasonlóan - nem szeretne GM-növényeket termeszteni és erről saját hatáskörben kíván dönteni.

A minisztérium szerint ehhez nagyban hozzájárult az a magyar kezdeményezés is, melyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentett be idén januárban Berlinben, hogy Európa legyen GMO-mentes övezet. A tárca bízik abban, hogy a GMO-knak a tagállamok részéről tapasztalható nagymértékű elutasítása további lökést adhat a kezdeményezésnek.




 

Kövessen minket a Facebookon is!