Sport 2015. október 29. 12:30

Évtizedes ökölvívó barátság

Képgaléria
Évtizedes ökölvívó barátság
Ladányi Endre a félegyházi ökölvívás emblematikus alakjaként, fiatalok mentoraként életének jelentős részét a sportág közelében töltötte. A hajdúszoboszlói Papp László Bokszakadémia félegyházi szakosztályának segítőjeként jelenleg is fontos szerepet tölt be a boksz népszerűsítésében. Korábban hosszú éveken keresztül a Kiskunfélegyházi HTK Ökölvívó Szakosztályát vezette, több magyar bajnok kinevelésében vett részt. Munkájának elismeréseként október 22-én a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléstől a „Bács-Kiskun Megye Ifjúságának Neveléséért Díjat” vehette át.

Az ökölvívás szeretete hosszú évekre nyúlik vissza Ladány Endrénél. A 60-as évektől kezdve rendszeresen látogatta a helyi bokszmeccseket, később a Honvéd Ökölvívó Szakosztályának találkozóit. 1982-ben beválasztották a Honvéd elnökségébe és ő lett a Honvéd Ökölvívó Szakosztályának (Kun Béla Szakosztály) civil referense. Később többedmagával megalapította a Kun Béla Díjat. Az akkori Jugoszláviába, Lengyelországba is elkísérte bokszolóinkat.  Civil referensi tisztségét az ökölvívó szakosztály vezetése követte. 70 éves koráig látta el a Kiskunfélegyházi HTK Ökölvívó Szakosztályának elnöki pozícióját.

- Szép eredményeket értünk el, köszönhetően a korábbi edzőknek, Molnár Lászlónak, Ramocsa Sándornak, Varga Istvánnak, Mizsei Györgynek, Hideg Lászlónak. Mind régi ökölvívók voltak, az egész szakosztály nagycsaládként működött. Sok gyerek kikerült a szakosztályból. Volt, aki csak edzésre járt, önfegyelmet, önvédelmet sajátított el. Mizsei György a legnagyobb ökölvívónk, az 1992-es olimpián bronzérmet szerzett, nyolcszoros magyar bajnok. A későbbiek során több fiatal tanoncunk többszörös magyar bajnok, diákolimpiai aranyérmes lett. Sokan végigjárták a korosztályokat. A felnőtt kort követően általában befejezték, mert nem tudtuk finanszírozni őket.

Most is közel áll a sportághoz. Két félegyházi egyesület működik, mindkettőt segíti, ha megkérik.

Az ökölvívás olyan szenvedély, amit nem lehet egyik napról a másikra abbahagyni. Ramocsa Sándort segítem versenyek szervezésében, ápolom a kikindai testvértelepülési kapcsolatot, 40 éves sportbarátságaim vannak.

- A kikindai testvértelepülési kapcsolat mondhatni a boksznak köszönhető.

- Csaknem 40 éves barátság van a kikindai és a Honvéd ökölvívó egyesület között. 20 éve Kikindán szerepeltünk, az akkori félegyházi polgármesternek, Ficsór Józsefnek beszámoltunk eredményeinkről. Felvetette, hogy alakítsunk ki egy szorosabb kapcsolatot. Maximálisan támogattam. Egy kikindai delegációt hívott el Félegyházára, Talpai Sándor kikindai alpolgármester közreműködésével testvérvárosi kapcsolat alakult ki. Az ökölvívás terén mind a mai napig jó viszonyt ápolunk. Idén is meglátogattuk egymást egy „baráti pofozkodásra”.

- A díj az ifjúság neveléséről szól. A gyerekek többsége hátrányos helyzetű az ökölvívó közegben.

Nagyon meglepett a díj. Ebben több mint 30 év munka van. Amikor az ökölvívó palánták megjelennek tizenévesen, majd lebokszolnak 6-7 évet, nagy figyelmet igényelnek. Ezeknek a gyerekeknek a nagy része hátrányos helyzetű. Együttléteink során bizonyos viselkedési szabályokat is megtanítottunk nekik, úgy mint köszönés, tisztelet, fegyelem, illedelem... Volt, aki néhány hónap alatt megtanulta, majd az edzésről vitte tovább a családba, az iskolába. Mindig figyelemmel kísértem a fiatal versenyzők tanulmányi eredményeit, családi körülményeit és ha gond volt, segítettem. Foglalkoztunk a gyerekekkel, személyiségükkel. A sport neveli a fiatalokat, önuralmat, önfegyelmet tanulnak. Ugyanakkor az edzés a feszültség levezetésre is szolgál. Megtanulták azt is, hogy aki nem végzimegfelelően a tréningeket, az büntetést kap. Kölcsönös tisztelet és megbecsülés alakult ki közöttünk, ami a mai napig kitart. Ez az, ami igazán számít. 

 

G. Z. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!