Kultúra 2015. október 28. 12:15 Forrás: Petőfi Népe

Öt évig marad a régi igazgató

Öt évig marad a régi igazgató
Jobban kihasználná a Szórakaténusz Játékmúzeumban és a Naiv Művészek Gyűjteményében rejlő lehetőségeket Rosta Szabolcs, akit múlt heti ülésén a kecskeméti képviselő-testület öt évre újraválasztott a Katona József Múzeum vezetőjének.

A közgyűlés júniusban hirdette meg a Katona József Múzeum intézményvezetői tisztségét, miután Rosta Szabolcs megbízatása lejárt. A pályázaton egyedül ő nyújtotta be elképzeléseit, terveit a kecskeméti múzeumok jövőjére vonatkozóan, a testület pedig múlt csütörtökön egyhangúan bizalmat szavazott neki. Új megbízatása öt évre szól.

Rosta Szabolcs a közgyűlést követően kiemelte: Kecskeméten több mint ötven éve nem neveztek ki múzeumigazgatót, hiszen korábban a múzeumok nem is a város fenntartásában voltak. Ez a helyzet 2013. január 1-jétől változott, de a vagyonátadások csak ezév második felére zárultak le, az átmeneti szakasz viszont sok nehézséget okozott az intézményeknek. A régi-új igazgató szerint 2016-tól valóban új időszak következhet a megyeszékhely múzeumi szervezetének életében (a szervezet a Vasútkertben lévő, a nagyközönség előtt 1996 óta zárt, irodaként használt Katona József Múzeumot, a Cifrapalotát, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyt, az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményt és a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményét foglalja magában).

– Kecskemét jelenlegi arculatában nagyon erősen jelentkezik a gyermekközpontúság, komoly tervek és ambíciók vannak ezen a téren. A mi munkánk a múzeumpedagógia révén eleve főként a gyerekekről szól, a velük való foglalkozásnak pedig kiemelt helyszíne a Szórakaténusz, ahol nagyon komoly fejlesztést tervezünk. Szeretnénk, ha újra az ország első számú tudományos-kulturális szolgáltató gyermekintézménye lenne a kecskeméti játékmúzeum.

Az a cél, hogy Kecskeméten egy igazi, 21. századi múzeum legyen, ahova nemcsak a helyieknek érdemes eljönniük, hanem a kiállításainkra szerte az országban felfigyeljenek, és ellátogassanak hozzánk. A gyűjteményeink alkalmasak erre, hiszen a Szórakaténusz és a Naiv Művészek Gyűjteménye is nemzetközi hírű, de a bennük rejlő lehetőségeket jobban ki kell aknázni, mint eddig – hangsúlyozta az igazgató.

A jövőben számítani lehet a múzeumi épületek átstrukturálására is, amelyre a vészes helyhiány miatt van szükség. Fél millió műtárgy van beleltározva, és sok még jegyzékbe sem került, hiszen a régészeti ásatásokról folyamatosan „ömlenek” a leletek a múzeumba. A raktározás régóta problémát jelent, ezen a téren is szeretne előrelépni Rosta Szabolcs, aki úgy véli, a városvezetés, a közgyűlés fogékony a gondokra, és pozitívan áll a megoldásukhoz.
 

Jó kiállítótér lehetne a technika háza

Rosta Szabolcs megemlítette azt is, mivel híján vannak a nagy kiállítótereknek, örülnének, és üdvözölnék, ha az önkormányzat közreműködése révén egyszer majd a Tudomány és Technika Háza is otthont adhatna kiállításaiknak. A volt zsinagóga Rosta Szabolcs tervei szerint egy klasszikus múzeumi negyed magját képezhetné. Ez az ügy azonban független tőlük, hiszen az épület a kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat illetve a budapesti székhelyű, jelenleg felszámolás alatt álló Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége osztatlan közös tulajdonában van.



 

Kövessen minket a Facebookon is!