Helyi hírek 2015. október 29. 08:15 Forrás: Petőfi Népe

Drága lehet az olcsó tüzelő

Drága lehet az olcsó tüzelő
Itt a fűtési szezon, így megyénkben is megjelenhetnek a trükkös faárusok. Minden évben trükkök tömegével verik át a megrendelőket a „tüzelős csalók”.

A trükkös faárusok elkövetési módszereire jellemző, hogy a kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. Csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják. A jármű platóján még tíz mázsát nyom a tüzelő, udvaron leborítva már csak ennek a felét. A laikus vevő még csak becsülni se tudja, hogy valóban annyit kapott-e, amennyit megrendelt.

Előfordulhat az is, hogy nem a megrendelt minőségű tűzifát szállítják ki. Előre kell tisztázni, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat írásos formában is rögzíteni kell. Tisztázni érdemes azt is, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. Előfordulhat, hogy lopásból származó fát értékesítenek, amelyet később a rendőrség lefoglalhat. Sokszor elsütött trükk az is, hogy a vásárlás során nagyobb címletű bankjegyből vissza kell adni. Ilyenkor a trükkös csalók könnyen trükkös tolvajba mehetnek át, kifigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét és a figyelmét elterelve (vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) meglopják.

A rendőrség tájékoztatása szerint néhány szabály betartásával megelőzhető, hogy valakit átverjenek. Fontos, hogy mindig legyünk bizalmatlanok, főleg, ha a piaci árnál olcsóbban kínálja valaki a tűzifát. A megrendeléskor érdemes előre időpontot egyeztetni a kiszállításhoz, és lehetőség szerint segítséget kell kérni valamelyik szomszédtól vagy rokontól, aki jártas a tűzifavásárlásban. A megrendelt árut átvétel előtt le kell mérni. A rendőrség figyelmeztet arra is, hogy idegeneket soha ne engedjünk be otthonainkba, így elkerülhető, hogy trükkös tolvajok áldozatává váljunk.
 

Hány köbméter egy köbméter?

Lényeges, hogy a megrendelésben erdészeti, vagy sima köbméter szerepel, ugyanis egy erdészeti köbméter, valamint egy sima köbméter között jelentős különbség van.

1 erdészeti köbméter = 1,75 normál köbméter = 1 köbméter színtiszta fa

1 normál köbméter = 0,57 erdészeti köbméter = 0,57 köbméter tiszta fa




 

Kövessen minket a Facebookon is!