Helyi hírek 2015. október 28. 13:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Védelmi gyakorlat Kiskunfélegyházán

Védelmi gyakorlat Kiskunfélegyházán
A jogszabályban előírt évenkénti külső védelmi terv ellenőrző gyakorlatot tartottak október 27-én Kiskunfélegyházán. A városban a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem környezetében élő lakosság mentése, az anyagi javakban, a környezetben bekövetkező károk enyhítése érdekében a végrehajtandó rendszabályok bevezetésére, a végrehajtó szervezetre, a vezetésre vonatkozó külső védelmi tervet készített 2013-ban a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a polgármesteri hivatal bevonásával.

A terv a települési veszélyelhárítási terv része. A tervet a megyei védelmi bizottság elnöke – az együttműködő hatóságok egyetértésével - hagyta jóvá. A védelmi tervben foglaltak megvalósíthatósága évente részgyakorlaton, háromévente pedig komplex módon kerül ellenőrzésre. A mostani gyakorlat részleges gyakorlat volt a polgármesteri hivatal kijelölt állományának (polgári védelmi parancsnokság kijelölt tagjai) és a veszélyeztetett üzem dolgozóinak bevonásával.

A lakosságvédelmi feladatok megszervezése érdekében a város polgármestere intézkedett a települési polgári védelmi parancsnokság tagjainak összehívására. A feladatok végrehajtását a közbiztonsági referens koordinálta. A hivatásos katasztrófavédelmi szervektől érkező közlések, tájékoztatók alapján a polgármester vezetésével közösen elemezték, értékelték a kialakult helyzetet, és a további közlésekig megkezdték a lakosság tájékoztatásának, riasztásának megszervezését, a lakossági tájékoztató kiadványok aktualizálását.

A kárhelyszínről közvetve érkező információk alapján a polgármester operatív törzse előkészítette a szükséges útlezárásokat, forgalomeltereléseket, az elzárkózás elrendeléséhez szükséges tájékoztatókat. A kárhely parancsnok döntése értelmében a megadott szélirány figyelembe vételével szükségessé vált a veszélyes üzem tőszomszédságában található cég elzárkóztatása.

A gyakorlat keretében végrehajtandó üzemi elzárkózásról a dolgozók előzetesen tájékoztatást kaptak, a végrehajtás során fennakadás nem történt. A külső ügyfelek belépése a gyakorlat ideje alatt szünetelt, amelyre a személyi bejáratnál több nyelven is felhívták a figyelmet. Az üzem nyílászárói egy-két kivételtől eltekintve jól záródnak, a beépített műanyag tokos ablakok tömítései jó minőségűek, a káros anyag bejutását képesek megakadályozni.

A veszélyeztetett üzem vezetői és dolgozói a gyakorlat tapasztalatai alapján képesek a gyors és szakszerű elzárkózás végrehajtására. A gyakorlat során a hivatásos katasztrófavédelmi szerv jelenlévő képviselői megállapították, hogy a bevont hivatali állomány képes a lakosságvédelmi intézkedések megtételére, a katasztrófavédelmi megbízott közreműködésével közvetlenül érkeznek a döntéshez szükséges információk. A dolgozók védelme érdekében megfelelően előkészítették az elzárkózást, az üzemegységenként kijelölt felelősök ismerik az elzárkózás alapvető szabályait, az egészségmegőrzés érdekében azokat alkalmazni is tudják. A Telephelyen egy nagy testű kutya is „szolgálatot teljesít”, amelynek zárt helyre történő bezárásáról a portaszolgálat gondoskodik.

A gyakorlat megfelelt értékelést kapott.


Fotó: illusztráció






 

Kövessen minket a Facebookon is!