Helyi hírek 2015. október 30. 09:30

Bemutatták a Kiskunfélegyháza és körzete értékeit ismertető kiadványt

Képgaléria
Bemutatták a Kiskunfélegyháza és körzete értékeit ismertető kiadványt
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően jelenhetett meg a Kiskunfélegyháza, Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Jászszentlászló és Kunszállás értékeit bemutató kiadvány. A könyvet október 28-án mutatták be a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A szép kivitelű, gazdagon illusztrált könyv minden iskolai könyvtárba eljut, a városi könyvtárból is kölcsönözhető, de minden érdeklődő számára megvásárolható. A szerzők és szerkesztők célja ugyanis az, hogy fiatalok és idősebbek egyaránt megismerjék városunk értékeit, a környező települések büszkeségeit.

Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy Magyarországon megalakult a Hungarikum bizottság, ehhez kapcsolódóan pedig megyei, települési szinten is létrejöttek a helyi értéktárak. Nagyon sok hagyományőrző értéke van a vidéknek, amelyek a globalizálódó világban könnyen eltűnhettek volna. Megőrzésükben fontos szerepe van ennek a kiadványnak is, amelyet a Félegyházán megalakult értéktár bizottság munkájának köszönhetően vehetünk ma a kezünkbe. Külön öröm, hogy a környező települések is csatlakoztak hozzánk – mondta a könyvbemutató bevezetőjeként Csányi József polgármester.

Fekete Beatrix, a kötet szerkesztője ismertette a kiadvány fejezeteit, a rendszerezés alapelveit. Elmondta, hogy a kiskunfélegyházi helytörténeti irodalom igen gazdag. Számos értékes kiadvány jelent meg az idők során, főként a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Kiskun Múzeum gondozásában. E könyv célja és szándéka, hogy bemutassa a Kiskunfélegyházán 2015 szeptemberéig elfogadott helyi értékeket, s felvillantsa néhány környékbeli település büszkeségét.

A szerkesztő szólt arról is, hogy az értéktár bizottság gyűjtőmunkája nem zárult le, munkájukhoz szívesen várnak minden javaslatot. A segítőktől azt kérik, hogy javaslataikhoz mellékeljenek fotókat és nyilatkozatot a felhasználhatóságukról.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!