Helyi hírek 2014. április 5. 17:50

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Két őstermelő összefogott, és hajnalonként 25 műanyagvödörnyi árut pakolnak ki a hosszú pultra. Varga Lajosné és Mihályi Zoltán Pálmonostoráról hordja a félegyházi piacra a sokféle savanyúságot.

– Több mint 12 éve foglalkozunk a készítésükkel és árusításukkal. Először Kecskeméten próbálkoztunk, majd, lassan négy éve a félegyházi piacot választottuk.

Van-e különbség a két piac vásárlói között?

– Az itteniek közvetlenebbek, barátkozóbbak, megköszönik a savanyítást, a minőséget, sok ismerősünk lett. Tudjuk már a törzsvevők szokásait, és a többi termelővel is nagyon jó a kapcsolatunk – mesélte a fehérbeöltözött árusok hölgytagja, Ica. – Sokan tudják rólunk, hogy magunk termeljük azt az alapanyagot, amelyből a savanyúságokat készítjük.

Melyek a legnépszerűbbek?

– Legtöbbet az uborkákból, töltött termékekből és csalamádékból vásárolnak, de változnak az arányok. Akik a vasárnapi ebéd mellé viszik, többféléből válogatják össze, mások vitaminbombának használják a káposztát, vagy sok lével kérik a kovászos uborkát. Csalamádéból sokan az édeskést kérik, mások a csípősre esküsznek. Mindenki másképp szereti, és figyel a család többi tagjának ízlésére is.

A hagyományos savanyúságok mellett melyik az újdonság?

– Legkülönlegesebb termékünk a cukkini. Nem nagyon ismerik még a vevőink, de aki kipróbálta már, az visszajön, és megint ebből vásárol.

Meg szokták kérdezni valamelyik savanyúság elkészítési módját? Engem a töltöttek érdekelnének.

– Szívesen elmondjuk mindenkinek, aki érdeklődik. Sok türelemre és gondoskodásra van szükség amellett, hogy figyelni kell a megfelelő arányokra. A töltött savanyúságok elkészítése a leginkább időigényes. Kifúrva tároljuk el az uborkát és a paprikát, de a töltelék már frissen kerül bele.

Egyenként?

– Ezt másképp nem lehet. Legyaluljuk a káposztát, ízesítjük, és télen tévénézés közben töltögetjük.

Megfigyelhető-e a forgalom hullámzása? Van-e uborkaszezon?

– A termékek közül télen savanyúkáposztából és céklából fogy több, nyáron a kovászos uborka a legkelendőbb. A heti 4 piaci nap sem egyforma, a péntek és a vasárnap erősebb, több a vevő, azonban nehezen tervezhető, hogy mennyit fogunk eladni – válaszolta Ica, miközben oda-odanézett Zoltánra, hogy kell-e neki segíteni a kiszolgálásban.

Egy átlagosnak tekinthető piaci nap volt.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!