Gazdaság 2015. október 30. 08:20 Forrás: Petőfi Népe

Nyolc tonna szőlő hektáronként

Nyolc tonna szőlő hektáronként
Bár 50 ezer hektónyi olasz bort zároltak a nyár során idehaza, azt hallani, hogy nem állt le az olcsó bordömping a mediterránból. Az olasz bordömpingtől továbbra is tartaniuk kell a hazai borászoknak.

A kiskőrösi Budavári László, a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének egyik tagja azt mondja, hogy több forrásból is eljutott hozzá a hír, miszerint 25 centért azaz 75 forintért dél-olasz borok érkeznek az országba. Ahogy mondta, 5 cent – 15 forint a szállítás díj literenként – 20 cent – 60 forint – a termék ára. Az üzletember kiszámolta, hogy 45 forintos kilónkénti szőlőárat feltételez az említett termék. Ha belegondolunk, hogy 80-130 forint között mozgott az idén a Kiskunságban egy kiló szőlő ára, akkor a 20 centes borár nem tűnik biztatónak. Egy nagyobb cég vezetője nevét elhallgatva azt mondta, hogy most nem mozog a borpiac, mert a nagy felvásárlók tájékozódnak a piacokon.

Gubán Gyula akasztói hegybíró lapunknak annyit mondott, hogy a faluba még nem érkezett olcsó olasz bor, de ő is hallott már a 20 centes árról. Mint arról korábban beszámoltunk az érdekvédelmi szövetség tagjai vonultak a nyáron Budapesten az olasz nagykövetség elé, hogy tiltakozzanak a nagy tételben Magyarországra érkező olasz termékek ellen. Azok exportálói között több olyan cég is volt, amelyek ellen jövedéki eljárást indítottak az olasz hatóságok. Ennek hatására 50 ezer hektónyi import lédig bort zároltak Magyarországon. Hogy ezzel a tétellel mi lesz, nem tudni. Az azonban biztos, hogy időközben véget ért a szüret.

A kiskunsági szőlőtermésről nincsenek végleges információk, mert a termelőknek az ősz végéig kell a helyi hegyközségek felé jelentéseket tenniük. A Kiskunsági Borvidék honlapján azonban beszédes adatokat talál a szemlélődő. Bár a végleges jelentést decemberre ismerhetjük meg, jelenleg átlagosan 8 tonnás hektáronkénti átlagterméssel lehet számolni. Egyes hegyközségi területeken mint a Szentkirály-Lakitelek körzetében 10 tonnát is eléri a szőlő mennyisége, míg Kiskunmajsa területén 4,1 tonnát jegyez a hegybíró. Soltvadkerten 6,1 tonna az átlag, itt a nyári jégverésnek köszönhető a sovány eredmény.

Kecelen 7,6 tonnát mutat a jelenleg a statisztika. Herczeg Imre termesztő azt mondja, hogy a parcelláin jelentős volt a kiesés. Ennek az oka az időjárás. A több hétig tartó melegfrontok miatt légköri aszály nehezítette a gyümölcs beérését. Azokon a tőkéken, ahol korábban 5 kilót lehetett szüretelni, most 3,8- 4 kilónyi termés volt. Számításai szerint 100-150 ezer forint körül alakulhat a veszteség a parcelláin.

Ennek ellenére még mindig van fantázia a szőlőben. Ha most telepítene szőlőt, akkor cserszegit, rajnait, generosát, zweigeltet ültetne. Soltvadkerten Font Gábor borász azt mondja, hogy ha nincs a nyári jégverés, akkor a település környékén a 100 mázsás hozam elérhető lett volna. Az ő cserszegi ültetvényén a jég 50-60 mázsát hagyott hektáronként, de az Irsait nem érte a vihar, s ott 125 mázsás átlaggal szüretelt. Véleménye szerint a felvásárlók meggyalázták a cserszegi fűszerest, amiért kevesebbet adtak, mint a biancáért, amely a nyomába sem léphet az illatos szőlőnek.





 

Kövessen minket a Facebookon is!