Helyi hírek 2015. november 4. 07:30

"Én mindig csapatban gondolkodtam"

Képgaléria
"Én mindig csapatban gondolkodtam"
Nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem a kitüntetést. Ugyanakkor nagy felelősségnek is, mert ez után is úgy kell élnem, hogy méltó legyek az elismerésre. Ezt a díjat nem kaphattam volna meg, ha nem állt volna mögöttem az Őszidő Szövetkezet és a Haleszi Gazdakör közössége. Éppen ezért ezt a díjat nekik ajánlom, hiszen én mindig csapatban gondolkodtam, a szép eredményeket egyedül nem tudtam volna elérni – mondta Rádi András, miután október 22-én átvette a „Bács-Kiskun Megye Környezetvédelméért és Mezőgazdaságáért Dijat”.

Rádi András a kiskunfélegyházi Őszidő Szövetkezet ügyvezető igazgatója, valamint a Haleszi Gazdakör elnöke. A szövetkezet ügyvezetője együtt él a tagsággal. Nem nyakkendős, irodai főnök. Ha kell, traktorra ül, szánt, vet és arat. Segít mindenütt, ahol éppen erre van szükség. Amikor a kitüntetés apropóján beszélgetésre kértük, egy külterületi birtokon fogadott bennünket, ahol éppen a gabona vetésén dolgoztak.

Amikor elvállalta az Őszidő Szövetkezet vezetését, mit tartott a legfontosabb megvalósítandó feladatnak?

- Számomra fontos a kollektíva, hogy tenni tudjak tagjainkért, kollégáimért. Biztosítani azt, hogy legyen munka, fizetés, és kenyér az asztalon. Ez a legfontosabb, amiért én felelősséget érzek.

Az Őszidő elnevezés ma is azt jelenti, hogy a tagság főleg idősekből áll?

- Igen. Tagjaink a megalakuláskor is nyugdíjasok, vagy korban ahhoz közel állók voltak. Sajnos közülük sokakat már elveszítettünk, de szerencsére vannak, akik örökösként átveszik a tagsági viszonyt.

Eredményesen működik a szövetkezet?

- Szerencsére nem panaszkodhatunk. Az idei év eredményét még nem látjuk pontosan, de munka rengeteg van, és dolgozunk. Az mindenesetre látszik, hogy eredményesen fogunk zárni.

Nemcsak a mezőgazdasági munkák szervezésére, végzésére fordít gondot, hanem gyakran találkozni önnel szakmai összejöveteleken is. Miért tartja ezt fontosnak?

- A Haleszi Gazdakörben rendszeresen megrendezzük a falugazdászi hálózat tájékoztató előadásait.  Emellett megszerveztem a Gazdaköri esték rendezvénysorozatot is. Ezeken az összejöveteleken azokat a termelőket látjuk el fontos információkkal, akik kisebb területeken gazdálkodnak. Igyekszünk ehhez a legjobb előadókat megnyerni.

Gazdaköri elnökként nem csak szakmai, hanem közösségi események szervezője is.

- Szívügyem a hagyományőrzés és a közösségszervezés. Fontosnak tartom, hogy megőrizzük őseink gazdasági, kulturális örökségét. A két gazdakör összefogásával ezért minden évben megrendezzük az arató és a szüreti felvonulást és bálakat. Három évente pedig a hármaskerületi kézi aratóversenynek vagyunk a házigazdái, rendezői. Erre a Vajdaságból is érkeznek csapatok, így nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez nemzetközi esemény is.

H. S. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!