Kultúra 2015. október 31. 09:30

Október 31. – a reformáció emléknapja

Képgaléria
Október 31. – a reformáció emléknapja
Október 31-én, a hónap utolsó napján a reformáció emléknapjára emlékezünk. 1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes a wittenbergi várkapura függesztette ki 95 tételét, amelyben szót emelt az egyházi túlkapások ellen. Ezzel elindította azt a folyamatot, melynek köszönhetően megalakulhattak a protestáns egyházak.

A lutheri reformáció nem csak a protestáns felekezetek létrejöttét, de a római katolikus egyház megújulását is maga után vonta. Mára több évszázadnyi harcos szembenállás után a katolikus egyház és a protestáns felekezetek az ökumené szellemében testvérként tekintenek egymásra. Ezért minden kereszténynek van ünnepelnivalója október 31-én: a reformáció által újra középpontba került az Evangélium, és minden ember életét beragyoghatja a szeretet.

Kiskunfélegyházán november 1-én, vasárnap a 9 órakor kezdődő Istentisztelet keretében emlékeznek meg a reformáció napjáról az Egyesült Protestáns Egyház templomában, ahová minden hívőt és érdeklődőt szeretettel várnak.

A reformáció 500. évfordulójára nagyszabású rendezvénysorozattal készülnek közösen a különböző egyházak és a magyar kormány. Erről a kezdeményezésről következő cikkünkben számolunk be részletesen.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!