Helyi hírek 2015. november 1. 09:30

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Ínycsiklandó illat fogadja a piacra látogatót a Petőfi tér sarkán, ahol Keserű Gabriella süti finom kürtőskalácsát. Ez egy jellegzetes erdélyi specialitás, Székelyföld nemzeti süteménye, amelyet a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek. Ez a hagyomány napjainkban is él, és nem csak a Székelyföldön, hanem Magyarország szerte mindenhol készítik és szeretik ezt a finomságot.

A kürtőskalács eredetéről több hiedelem és monda járja a világot. Némelyek úgy tartják, hogy a kürtőskalács a honfoglalás-kori időkhöz vezethető vissza, ugyanis a portyázó magyarok lisztből és tojásból tésztát gyúrtak, kürtjeikre csavarva pedig megsütötték a tábortűznél. Mások úgy vélik, hogy ennek a süteménynek semmi köze a honfoglaló magyarokhoz, mivel ezt a kalácsot akkor készítették, amikor már megtelepedtek és stabil konyhával rendelkeztek.

Megint egy másik elmélet szerint a kürtőskalács a kályhacsőről kapta a nevét, Székelyföldön ugyanis kürtőnek nevezik. A leleményes székely a keményfa parazsat - amit a főzéshez és a melegedéshez használt - még valamire fel akarta használni, ezért kivette a kályha tetejére vagy a kemence elé és fölötte forgatva sütötte meg a finomságot. Egy szó, mint száz, nagyon nehéz eldönteni, melyik történet áll közelebb a valósághoz, de az vitathatatlan, hogy mi magyarok nagyon szeretjük ezt az édességet.

Kiskunfélegyházán Keserű Gabriella örvendezteti meg a piacra látogatókat finom kürtőskalácsával. Azt mondja, még a nagymamájától látta, hogyan kell elkészíteni, kislány korában megtanulta a kelt tészták és a kürtőskalács elkészítésének fortélyait. Meséli: nagymamája még parázs fölött sütötte ezt a süteményt, manapság már korszerűsített technikával készítik.

Mindenféle ízesítéssel kapható, a fahéjastól a diósig valamennyi kedvelt a vásárlók körében – mondta el Gabriella. Hozzátette, nem mindig foglalkozott kürtőskalács sütéssel, de ennek az édességnek a története és a készítése is elvarázsolta, ezért kezdett el foglalkozni ezzel a szép hagyományőrző tevékenységgel.

Gabriella elmondta még, hogy Karácsony tájékán parázs fölött is fog sütni kürtőskalácsot. Szeretné az ünnep alkalmából megidézni a régi hagyományt és meg szeretné mutatni az embereknek, hogyan is készítették régen ezt a finom édességet. A kalácsokat hagyományosan úgy készíti majd el, ahogyan azt a nagymamája is csinálta. Addig is a kürtőskalácsos stand nyitva áll, és várja az édesszájú vásárlókat.

Az pedig, hogy honnan is ered az elnevezése vagy éppen a receptje, csak találgathatjuk, éppen ezért aki nem hiszi, járjon utána.

V. K.




 

Kövessen minket a Facebookon is!